ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Το ελαιόλαδο σαν φυτικό προϊόν προερχόμενο από την έκθλιψη του καρπού της ελίας, διατηρεί όλα εκείνα τα συστατικά που στα άλλα έλαια υφίστανται σημαντικές απώλειες κατά τις διάφορες επεξεργασίες εξευγενισμού όπως για παράδειγμα τα φωσφολιπίδια και οι βιταμίνες. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που το ελαιόλαδο υπερτερεί έναντι των άλλων ελαίων.

Διατροφή πλούσια σε ζωικά προϊόντα (πλούσια σε κορεσμένα λίπη) τείνει να αυξάνει τα επίπεδα της LDL (κακή χοληστερόλη). Aντίθετα, διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο (μονοακόρεστα λίπη) ή πλούσια σε φυτικά έλαια ή λίπος ψαριών (πολυακόρεστα λίπη) τείνει να μειώσει τα επίπεδα της LDL.

Δίαιτες που είναι πλούσιες σε ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια ή ιχθυέλαια μειώνουν τα επίπεδα της LDL σε συγκρίσιμο βαθμό, ενώ σγχρόνως τείνουν να διατηρούν ή ακόμα και να αυξάνουν την HDL (καλή χοληστερόλη), σε αντίθεση με τις δίαιτες που είναι πλούσιες σε άλλα φυτικά έλαια ή ιχθυέλαια, οι οποίες τείνουν να μειώνουν τα επίπεδα της HDL. Έτσι, η διατροφή με ελαιόλαδο μειώνει το λόγο LDL προς HDL, με αποτέλεσμα χαμηλότερο κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.


Το ελαιόλαδο αποτελείται από παλμιτικό, παλμιτελαϊκό, στεατικό, λινελαϊκό, λινολενικό, αραχιδικό και ελαϊκό οξύ (η περικεκτκότητα του τελευταίου αγγίζει το 83% και ανήκει στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα).
Το ελαιόλαδο προλαμβάνει ορισμένες ασθένειες του συκωτιού, βοηθάει στη θεραπεία του διαβήτη, στη πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων. Η παρουσία του μονοακόρεστου ελαϊκού οξέος σε μεγάλη αναλογία στο ελαιόλαδο έχει θετική συμβολή στη κανονική ανάπτυξη των παιδιών.

Ευεργετική δράση παρουσιάζει και το λινελαϊκό οξύ που επίσης υπάρχει στο ελαιόλαδο σε επάρκεια. Το λινελαϊκό οξύ βρίσκεται στο λάδι της ελιάς σε ποσοστό περίπου ίδιο με αυτό του μητρικού γάλακτος. Με τη βοήθεια του λινελαϊκού οξέος, ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να συνθέσει και τα άλλα απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως το λινολενικό και το αραχιδονικό οξύ που παρουσιάζουν βιταμινική δράση (βιταμίνη F). Η ύπαρξη στεατικού οξέος στο ελαιολαδο έχει σαν αποτέλεσμα την εύκολη αφομοίωση του από τον ανθρώπινο οργανισμό. 


Αυτό βοηθάει στη πρόσληψη και απορρόφηση από τον οργανισμό των απαραίτητων λιποδιαλυτών συστατικών, όπως οι βιταμίνες A, D, E και Κ. Το ελαιόλαδο εκτός του ότι πέπτεται εύκολα από τον οργανισμό, βοηθάει και στη πέψη και των άλλων λιπαρών ουσιών, καθώς διευκολύνει τις εκκρίσεις του πεπτικού συστήματος, της χολής και διεγείρει το ένζυμο παγκρεατική λίπαση, που είναι απα-ραίτητο για τη πέψη των τροφίμων. Η σύνθεση του ελαιολάδου σε λιπαρά οξέα και ορισμένα μικροσυστατικά του όπως η χλωροφύλλη και οι αρωματικές ενώσεις, βοηθούν στην αύξηση των εκκρίσεων του πεπτικού σωλήνα διευκολύνοντας έτσι το μηχανισμό της πέψης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Επιπλέον μελέτες έχουν δείξει ότι τα μονοακόρεστα λίπη και η διατροφή με ελαιόλαδο μειώνουν την υπέρταση, ενώ επιπρόσθετα αν και δεν αποδειχθεί πλήρως εικάζεται ότι καταπολεμά και την γήρανση!

1 σχόλιο: