Μείωση επενδύσεων από την Αθηναϊκή Ζυθοποϊία....

Μειωμένο κατά 30% είναι το ύψος του επενδυτικού προγράμματος της Αθηναϊκής Ζυθοποιϊας (από αυτό που αρχικά είχε ανακοινωθεί) την τριετία 2008-2010, καθώς οι προγραμματισμένες επενδύσεις ήταν 100 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό ύψος διαμορφώθηκε στα 70 εκατ ευρώ. Αυτό προέκυψε μεταξύ άλλων από την συνάντηση της διοίκησης της εταιρίας με δημοσιογράφους, με αφορμή την έκδοση της δεύτερης έκθεσης αειφόρου ανάπτυξης 2008-2009. Για την προσεχή τριετία 2011-2013, η εταιρία δεν έχει ακόμη εγκρίνει το ποσό που θα διαθέσει για το επενδυτικό της πρόγραμμα, κάτι που θα καθοριστεί με βάση τα νέα οικονομικά δεδομένα.




 Αναφερόμενη στις τιμές η διοίκηση ανέφερε ότι στην Ελλάδα αυτό που επιβαρύνει την αξία των προϊόντων είναι οι φόροι αναφέροντας χαρακτηριστικό παράδειγμα την τιμή για ένα κουτάκι μπύρας Amstel όπου στην Ελλάδα πωλείται προς 0,74 ευρώ, ενώ στην Ισπανία προς 0,63 ευρώ, «Αν αφαιρέσουμε τους φόρους από τα προϊόντα, και στις δύο χώρες τότε βλέπουμε ότι η τιμή στην Ελλάδα είναι στα 0,48 ευρώ ενώ στην Ισπανία στα 0,50 ευρώ. «Η υψηλή φορολόγηση στην χώρα μας δεν μας αφήνει περιθώρια για περαιτέρω μείωση των τιμών», τονίστηκε μεταξύ άλλων, «αρκεί να αναφέρουμε ότι το 2009 η εταιρία είχε κέρδη προ φόρων 102 εκατ ευρώ και τα χρήματα που έδωσε σε φόρους έφτασαν τα 189 εκατ. ευρώ». 


Ωστόσο η εταιρία – όπως επισημάνθηκε «είναι ανοικτή σε διάλογο με το αρμόδιο υπουργείο ώστε να γίνει η αγορά της μπύρας ανταγωνιστική". Όπως έγινε γνωστό η τελευταία ανατίμηση που πραγματοποίησε η εταιρία σε συγκεκριμένους κωδικούς ήταν τον Απρίλιο του 2009. Φέτος η εταιρία δεν προχώρησε σε καμία ανατίμηση και απορρόφησε αυξήσεις σε ΦΠΑ, πρώτες ύλες, μισθοδοσία, ηλεκτρικό, καύσιμα κ.ά. Ο κ. Δανιηλίδης επεσήμανε ότι η Ελλάδα, μετά την Σκανδιναβία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθεί με την υψηλότερη φορολογία. Κατά τα λοιπά, η διοίκηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση των εξαγωγών της σε νέες αγοράς ενώ ετοιμάζεται να προωθήσει στην ελληνική αγορά δύο νέα προϊόντα μπύρας μέχρι τις αρχές του 2011. 

Από την πλευρά του ο Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Μηνάς Μαυρικάκης παρουσιάζοντας τη δεύτερη έκθεση αειφόρου ανάπτυξης 2008-2009 της εταιρίας με τίτλο "Δεσμευόμαστε στην υπεύθυνη ανάπτυξη", ανέφερε ότι η προσπάθεια της εταιρίας κατά τη τελευταία διετία να διασφαλίσει το θετικό αντίκτυπο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας στην οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον αποδεικνύεται από τη συνεχή στήριξη της ελληνικής οικονομίας με σημαντικό κόστος. 


http://www.xrimatistirio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου