“ΟΥΡΙΑ : ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ & ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ”

Οι αστροναύτες πάνω στο Διεθνής Διαστημικό Σταθμό εόρτασαν μια πρωτιά, πίνοντας νερό που είχε ανακυκλωθεί απ'τα ούρα τους, τον ιδρώτα τους & υδρατμούς που συλλέγονται συμπυκνώνοντας τον εκπνεόμενο αέρα. Φώναξαν "εις υγείαν", άνοιξαν τις πλαστικές σακούλες με το ανακυκλωμένο νερό & έκαναν πρόποση με τους εργαζόμενους της ΝΑΣΑ στη Γη που έπιναν & εκείνοι τη δικιά τους βέρσιον ανακυκλωμένου νερού επίσης.

Το σύστημα ανακυκλώσεως ούρων είναι απαραίτητο για την επιβίωση των αστροναυτών στη Σελήνη & στον Άρη. Επίσης, θα αποτελέσει εξοικονόμηση πόρων, αφού δεν θ'απαιτείται η αποστολή νερού στο Σταθμό με το Διαστημικό Λεωφορείο, ή με πυραύλους μεταφοράς φορτίου. (Ας μην ξεχνάμε ότι το νερό στο μέλλον θα είναι εξαιρετικά πολύτιμο, σε μερικές περιπτώσεις ίσως και σπάνιο αγαθό!)

Η τεχνολογία που ανέπτυξε η ΝΑΣΑ γι' αυτό το σύστημα, έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για γρήγορη υδροδότηση μετά το τσουνάμι του 2004 στην Ασία.

Με την ανακύκλωση της ουρίας μπορούμε να παράγουμε λίπασμα κατάλληλο για την καλλιέργεια των αγροτικών εκτάσεων, μετά από την απαραίτητη χημική επεξεργασία, ώστε να απομακρυνθούν ορισμένα παθογόνα & ορμόνες, το οποίο μπορεί να καλύψει το 50% των αναγκών μας σε λίπασμα και το οποίο περιέχει φυσικό Pb (άρα δεν επιβαρύνει το περιβάλλον). Το 80% των ερωτηθέντων στην Ελβετία απάντησαν ότι θεωρούν ''καλή ιδέα'' την χρησιμοποίηση λιπάσματος προερχόμενο από την ουρία.

Τα ανθρώπινα λύματα που χύνονται με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό στους υδάτινους πόρους (λίμνες, ποτάμια, θάλασσες) περιέχουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία ΔΕΝ διασπόνται εύκολα στο νερό, μ'αποτέλεσμα να αυξάνεται η ταχύτητα ανάπτυξης φυκών τα οποία με την σειρά τους μειώνουν τα επίπεδα Οκαι προκαλείται ο σταδιακός θάνατος της θαλάσσιας ζωής! Η έντονη αστικοποίηση και η ταχύς ανάπτυξη του πληθυσμού σ'ορισμένες περιοχές συμβάλει στο φαινόμενο αυτό.

Η λύση λοιπόν της ανακύκλωσης των ανθρώπινων λυμάτων φαντάζει ώς μία ιδέα που μπορεί να βρεί πρόσφορο έδαφος και μας δείχνει το ''δρόμο'' που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου