Nutraceuticals: Τρόφιμα ή φάρμακα ?

Τα Nutraceuticals είναι ένας όρος που προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων “nutrition” (διατροφή) και “pharmaceutical” (φαρμακευτικός) και επινοήθηκε το 1989 από τον Stephen De Felice για να περιγράψει τα στοιχεία εκείνα που είναι είτε τρόφιμα είτε μέρη τροφίμων και παρέχουν φαρμακευτικά οφέλη ή προάγουν την υγεία, συμπεριλαμβανομένων της πρόληψης ή/και της θεραπείας κάποιας ασθένειας.
Τα nutraceuticals διαφέρουν από τα διατροφικά συμπληρώματα στα εξής:
Τα nutraceuticals πρέπει όχι μόνο να συμπληρώνουν τη διατροφή, αλλά και επίσης να στοχεύουν στην πρόληψη ή/και θεραπεία κάποιας ασθένειας ή/και διαταραχής. Τα nutraceuticals χρησιμοποιούνται είτε ως συμβατικά τρόφιμα, είτε ως μεμονωμένα συστατικά του γεύματος ή της διατροφής.



Η χρήση των nutraceuticals ως μια προσπάθεια να επιτευχθεί το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα, με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες, συγκριτικά με άλλους θεραπευτικούς παράγοντες, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Πολλές εταιρείες βιοτεχνολογίας έχουν δείξει ενδιαφέρον στην παρασκευή τέτοιων στοιχείων.


Οι εταιρίες του μάρκετινγκ των nutraceuticals δεν μπορούν να διαφημίσουν τα οφέλη για την υγεία που έχουν τα προϊόντα τους, χωρίς φαρμακευτική άδεια. Αυτό τους δίνει την επιλογή είτε να μην πραγματοποιήσουν καμία έρευνα απολύτως, είτε να ξοδέψουν αξιόλογο χρόνο και χρήμα πάνω στην εκτενή μελέτη ενός νέου προϊόντος και ίσως αποκομίσουν κάποιο όφελος. 

Δυστυχώς πολλές εταιρίες προτιμούν την πρώτη λύση, εξαιτίας του κόστους της διαδικασίας να κατοχυρώσουν μια πατέντα πάνω σε ένα φυσικό προϊόν και του γεγονότος ότι δεν μπορούν να  αναγράψουν τους ισχυρισμούς τους στις ετικέτες, χωρίς την ύπαρξη άδειας του προϊόντος, ακόμη και αν οι ισχυρισμοί αυτοί είναι επαληθεύσιμοι. Η διαδικασία εισαγωγής ενός φαρμάκου στην αγορά, μπορεί να πάρει περίπου 10 χρόνια και να κοστίσει 250 εκατομμύρια $, ενώ, την ίδια στιγμή η εισαγωγή στην αγορά ενός  nutraceutical χωρίς άδεια, απαιτεί μόνο ένα μέρος αυτού του χρόνου και των χρημάτων.

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά υγείας, με την παρουσίαση και με τη δόση, μια συγκεκριμένη ουσία μπορεί να καταταγεί είτε στα τρόφιμα, είτε στα φάρμακα. Υπάρχει, επίσης, ένας μεγάλος αριθμός προϊόντων που βρίσκονται στην διαχωριστική γραμμή. Σε αυτά τα προϊόντα μπορούν να περιληφθούν και τα  nutraceutical και γι' αυτό απαιτείται να κατηγοριοποιηθούν είτε ως φάρμακα, είτε ως τρόφιμα, είτε ως άλλη κατηγορία.


Όπως γίνεται αντιλυπτό, χρειάζεται ακόμη αρκετή επιστημονική έρευνα για την απόδειξη της ευεργετικής του δράσης με τις τυχόν παρενέργειες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου