B-γλυκάνες : Οι φυσικοί πολυσακχαρίτες που διεγείρουν την άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στις ιώσεις


Οι β-γλυκάνες αποτελούν φυσικά συστατικά τα οποία διεγείρουν την άμυνα του οργανισμού μας, προάγοντας την λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Είναι φυσικοί πολυσακχαρίτες που βρίσκονται στο κυτταρικό τοίχωμα των μυκήτων και στο κυτταρικό τοίχωμα του ενδοσπερμίου των δημητριακών. Οι β-γλυκάνες είναι πολυμερή την γλυκόζης ενωμένα με β-1,3, β-1,4 και β-1,6 γλυκοζιδικούς δεσμούς.

Για πολλά χρόνια οι γλυκάνες μελετούνται γαι τις ιδιότητές τους να ενισχύουν το ανοσολογικό μας σύστημα, ενεργοποιώντας τόσο τα φαγοκύτταρα όσο και τα Τ και Β κύτταρα, αλλά και τις κυτονίνες. Σύμωνα με έρευνες βελτιώνουν την κατάσταση του ανοσοποιητικού και το ''αφυπνίζουν'' ώστε να αντιδράσει ενάντια σε ξένους εισβολείς όπως τα βακτηρίδια, οι ιοί, οι μύκητες και τα παράσιτα, με την ενίσχυση της δυνατότητας των μακροφάγων κυττάρων να ανταποκριθούν και να παράξουν ένα ευρύ φάσμα των τοξικών ουσιών απέναντι στους εισβολείς και να αυξήσουν επίσης την παραγωγή  των κυτοκινών.

Οι β-1,3 και β-1,6 γλυκάνες είναι οι πλέον αποτελεσματικές στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και ως κύριες πηγές είναι τα μανιτάρια και οι ζύμες .Υπάρχουν αναφορές ότι οι β-1,3 και β-1,6 γλυκάνες σε in vitro πειράµατα έχουν επιδείξει κυτταροτοξική δράση εναντίον των καρκινικών κυττάρων, ενώ σε in vivo µελέτες σε πειραµατόζωα, αντικαρκινική δράση µέσω ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήµατος .

Οι β-1.4 γλυκάνες που βρίσκονται στα δημητριακά βρώμη, κριθάρι κλπ είναι ευεργετικές για τον άνθρωπο αλλά δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές απέναντι στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού και πολλές φορές προωθούνται λανθασμένα ως ενεργοποιητές της άμυνας του οργανισμού μας μέσα από σκευάσματα συμπληρωμάτων διατροφής.

Ανάμεσα στις πηγές των γλυκανών αναφέρθηκαν τα μανιτάρια τα οποία πολλά από αυτά έχουν αυξημένα ποσοστά β-1,3 και β-1,6 γλυκανών. Η πραγματικά μοναδική επιρροή των β-γλυκανών στο ανοσοποιητικό σύστημα, έχει στρέψει το ενδιαφέρον των ερευνητών, προς την αξιοποίηση αυτών των πολυσαχαριτών, ως μέσο προφύλαξης ακόμα και έναντι των δυσμενέστατων παρενεργειών της χημειοθεραπείας και των ακτινοβολιών.

Ολόκληρο το άρθρο στο : http://www.superfoods.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου