Επικίνδυνα τα παράνομα σφάγια και η υπαίθρια αγορά πουλερικών


Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία (ΕΦΕ) και οι επίσημοι αρμόδιοι ελεκτικοί φορείς, όσον αφορά το φαινόμενο των υπαίθριων σφαγείων αμνοεριφίων και τις υπαίθριες αγορές πουλερικών, οι οποίες κάνουν «χρυσές» δουλειές ενόψει του Πάσχα. 

Ο κίνδυνος μολύνσεων και ασθενειών είναι υπαρκτός, αφού τα ζώα αυτά, συνήθως, δεν υπόκεινται σε κτηνιατρικούς και υγειονομικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η δημόσια υγεία. Ενώ, προτρέπουν τους καταναλωτές να εμπιστευτούν τα επίσημα κρεοπωλεία και πτηνοτροφεία της χώρας. 
«Κι αυτό το Πάσχα θα θυσιαστούν στο όνομα του γιορτινού μας τραπεζιού δεκάδες χιλιάδες ζώα. Ας είναι τουλάχιστον ανώδυνη η θυσία τους. Έχει φροντίσει γι’ αυτό η ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία καθώς και οι ζωοφιλικές οργανώσεις που αγωνίστηκαν για την αναισθητοποίηση των προς σφαγή ζώων ώστε να μην υποφέρουν», δηλώνει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Διευθύντρια της Ε.Φ.Ε, Λιάνα Αλεξανδρή.

Τονίζει δε, ότι «οι μέθοδοι των υπαίθριων σφαγείων προκαλούν τοξίνωση και φρικτούς πόνους σε πολλά από τα ζώα. Η Ελλάδα είναι σχεδόν η μοναδική χώρα στην Ευρώπη στην οποία η βαρβαρότητα λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις από τις παράνομες σφαγές - εκτός των πιστοποιημένων σφαγείων». 

Όσον αφορά τα πουλερικά, η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία εφιστά την προσοχή όλων των πολιτών, οι οποίοι προτίθενται να αγοράσουν νεοσσούς (κλωσοπουλάκια) από υπαίθριες αγορές, λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν από την έλλειψη ελέγχων και τονίζει ότι «η πώληση νεοσσών σε υπαίθριες αγορές και κάτω από απαράδεκτες συνθήκες απαγορεύεται από τον νόμο και οι παραβάτες διώκονται ποινικά». 

Η Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία καλεί τους συνειδητοποιημένους πολίτες να καταγγέλλουν όσα περιστατικά παράνομων σφαγείων ή αγορών πουλερικών υποπίπτουν στην αντίληψή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου