Ένταση των υγειονομικών ελέγχων


Ένταση των υγειονομικών ελέγχων -ενόψει του Πάσχα- ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου το υπουργείο Υγείας. Με εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος σημειώνει ότι κρίνεται σκόπιμο και αναγκαίο να επισημανθεί η αναγκαιότητα εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων σε όλες τις δραστηριότητες υγειονομικού ενδιαφέροντος, λόγω των ιδιαίτερων περιβαλλοντικών συνθηκών της εποχής αυτής.

Συγκεκριμένα επισημαίνεται η ανάγκη ελέγχου για τις εξής κατηγορίες :
  • Σε όλα τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς τροφίμων και ποτών (εστιατόρια, ψητοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες κ.λπ.), τυποποίησης και διάθεσης τροφίμων και ποτών, αποθήκες χονδρικής ή λιανικής - συντήρησης & διακίνησης τροφίμων ή και ποτών και λοιπών επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Μεγάλη προσοχή απαιτείται στον έλεγχο των τροφίμων, κυρίως αυτών, που είναι ευαίσθητα στις μεγάλες θερμοκρασίες (ευαλλοίωτα τρόφιμα), για την αποφυγή τροφο-γενών νοσημάτων.


    Στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο και αφού προηγηθεί η απαιτούμενη συνεννόηση με τα εργαστήρια, με τα οποία η υπηρεσία σας συνεργάζεται (Κ.Ε.Δ.Υ, ΠΕΔΥ, εργαστήρια ιατρικών σχολών), να διενεργείτε δειγματοληψίες τροφίμων και ποτών, με σκοπό τον μικροβιολογικό έλεγχο αυτών. Ειδικότερα για τα παγωτά, των οποίων η κατανάλωση την εποχή αυτή είναι αυξημένη, θα πρέπει να προβαίνετε σε συνεχείς δειγματοληψίες και ελέγχους στα εργοστάσια και στα εργαστήρια παραγωγής τους, στα ζαχαροπλαστεία και άλλα καταστήματα πώλησης αυτών.
  • Στους χώρους παρασκευής και στον τρόπο μεταφοράς και πώλησης του ψωμιού και των λοιπών προϊόντων αρτοποιίας.
  • Στα μαγειρεία, εστιατόρια και λοιπούς βοηθητικούς χώρους υγιεινής των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, κλινικών, θεραπευτηρίων, οίκων ευγηρίας, ιδρυμάτων και φορέων πρόνοιας και κοινωνικής φροντίδας κλπ καθώς επίσης και στα κυλικεία και τα λοιπά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν εντός του χώρου των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
  • Στα κάθε είδους μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρένα, πλοία κλπ) και στις εγκαταστάσεις των σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, σταθμών τρένων, αεροδρομίων και λιμανιών.
  • Στους πλανόδιους και στάσιμους πωλητές τροφίμων ή/ και ποτών, οι οποίοι κατά την εποχή αυτή, δραστηριοποιούνται σχεδόν ανεξέλεγκτα, κυρίως σε τουριστικές περιοχές και σε ακτές κολύμβησης.
  • Στα περίπτερα και καταστήματα ψιλικών, για το αν πληρούνται οι κατάλληλες συνθήκες πώλησης των επιτρεπομένων απ΄ αυτά τροφίμων και ποτών, σε συνεργασία με τις τοπικές αρμόδιες Υπηρεσίες.
  • Σε όλα τα Δημόσια Θεάματα, στεγασμένα ή υπαίθρια (πλανόδια και στάσιμα).
  • Στους εργαζόμενους σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (μπλούζες εργασίας, ατομική καθαριότητα, ατομικά βιβλιάρια υγείας).
  • Στις πτηνο - κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις για τυχόν υγειονομικά προβλήματα που δημιουργούνται από την λειτουργία τους (δυσοσμίες, παράνομη λειτουργία κλπ).
  • Στον τρόπο διαβίωσης των κατοικίδιων ζώων, που την εποχή αυτή συνήθως μετατρέπονται σε αδέσποτα λόγω της εγκατάλειψης αυτών από τους ιδιοκτήτες τους.
  • Στην ανεξέλεγκτη διακίνηση και διάθεση σφαγίων ζώων.

1 σχόλιο:

  1. Άν και κάπως αργά βγήκε αυτή η οδηγία από τους αρμόδιους, όπως σοφά λέει και ο λαός μας....κάλιο αργά παρά ΠΟΤΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή