Ρύζι ηλικίας 9.000 ετών...!!!


Χιλιάδες χρόνια εξελικτικής ιστορίας του ρυζιού μελέτησε ομάδα Αμερικανών γενετιστών. Αφού ανέλυσε τα γονίδια του ρυζιού, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καλλιέργεις ρυζιού έλκουν την καταγωγή τους από την Κίνα και όχι από την Ινδία, όπως πιστευόταν. Έτσι, πριν από περίπου 9.000 χρόνια στην κοιλάδα του ποταμού Γιανγκτσέ της Κίνας, καλλιεργούσαν ρύζι. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι ποικιλίες του ασιατικού ρυζιού.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Νέας Υόρκης (Τμήμα Βιολογίας), Ουάσιγκτον-Σεν Λιούις (Τμήμα Βιολογίας), Στάνφορντ (Τμήμα Γενετικής) και Περντιού (Τμήμα Αγρονομίας), που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στην επιθεώρηση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ρύζι άρχισε να καλλιεργείται πιθανότατα πριν από περίπου 8.200 - 9.000 χρόνια στην κοιλάδα του ποταμού Γιανγκτσέ, του μεγαλύτερου της Κίνας!


Προηγούμενες έρευνες είχαν προτείνει την Κίνα ως μια από τις πιθανότερες περιοχές εξημέρωσης και πρώτης καλλιέργειας του ρυζιού (μαζί με την Ινδία) και η νέα μελέτη έρχεται να το επιβεβαιώσει. Το ασιατικό ρύζι (Oryza sativa) είναι μια από τις αρχαιότερες καλλιέργειες στον κόσμο, αλλά και από τις πιο διαφοροποιημένες, καθώς υπάρχουν στον πλανήτη δεκάδες χιλιάδες ποικιλίες του. Δύο κυρίως είδη ρυζιού, το "ιαπωνικό" (Japonica) και το "ινδικό" (Indica), είναι αυτά που περιλαμβάνουν τις περισσότερες ποικιλίες διεθνώς.


Ακριβώς επειδή υπάρχει τέτοια ποικιλία ρυζιών στη Γη, η προέλευσή του είναι εδώ και χρόνια θέμα επιστημονικής διαμάχης. Μια θεωρία πιστεύει ότι το ασιατικό ρύζι είχε ένα ενιαίο πρόδρομο, το άγριο ρύζι Ο.rufipogon. Μια άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι υπήρχαν αρχικά δύο -και όχι ένα- είδη ρυζιού που εξημερώθηκαν και καλλιεργήθηκαν από τους ανθρώπους ξεχωριστά και σε διαφορετικά μέρη της Ασίας. Η άποψη αυτή κέρδισε έδαφος τα τελευταία χρόνια, καθώς οι βιολόγοι παρατήρησαν σημαντικές γενετικές διαφορές ανάμεσα στο "ιαπωνικό" και στο "ινδικό" ρύζι, που φάνηκαν να παραπέμπουν σε διακριτές αφετηρίες και ξεχωριστές γραμμές εξέλιξης.

Ωστόσο η νέα έρευνα, ενισχύει την πρώτη θεωρία περί μιας ενιαίας καταγωγής. Χρησιμοποιώντας τους πιο σύγχρονους αλγόριθμους σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι γενετιστές διαπίστωσαν ότι τελικά το ιαπωνικό και το ινδικό ρύζι έχουν την ίδια καταγωγή, στην Κίνα, καθώς έχουν στενότερη γενετική σχέση μεταξύ τους παρά με οποιοδήποτε άλλο είδος άγριου ρυζιού στην Ασία.

Επίσης αξιοποιώντας τεχνικές που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στη γενετική ανάλυση της ανθρώπινης εξέλιξης, οι Αμερικανοί επιστήμονες συνέκριναν εκατοντάδες γονίδια από μια μεγάλη γκάμα άγριων και ήμερων ποικιλιών ρυζιού και επιβεβαίωσαν ότι τα γενετικά δεδομένα είναι πιο συνεπή με την θεωρία περί μιας και μοναδικής προέλευσης του ρυζιού.

Τέλος, έκαναν χρήση ενός "μοριακού ρολογιού" από γονίδια ρυζιού για να δουν πότε το ρύζι εξελίχτηκε και βρήκαν ότι το καλλιεργημένο ρύζι πρωτοεμφανίστηκε πριν από τουλάχιστον 8.200 χρόνια, ενώ οι ποικιλίες "ινδικό" και "ιαπωνικό" διαχωρίστηκαν μεταξύ τους πριν από περίπου 3.900 χρόνια.

Τα γενετικά αυτά στοιχεία είναι συμβατά με τις αρχαιολογικές έρευνες, κατά την τελευταία δεκαετία, που έχουν δείξει ότι η ρυζοκαλλιέργεια στην κοιλάδα του Γιανγκτσέ άρχισε πριν από 8.000 - 9.000 χρόνια, ενώ στην κοιλάδα του Γάγγη ποταμού στην Ινδία οι αντίστοιχες καλλιέργειες άρχισαν πριν από περίπου 4.000 χρόνια. Το ρύζι εκτιμάται ότι μεταφέρθηκε από την Κίνα στην Ινδία μέσω εμπόρων και μεταναστών γεωργών.


Πηγή : http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου