Νέο διατροφικό σκάνδαλο ξεσπάει στη Γερμανία


Aγγούρια Ισπανικής προέλευσης, στα οποία απέδωσαν οι Γερμανικές αρχές τις πολλαπλές τροφικές δηλητηριάσεις που σημειώθηκαν στη χώρα τους, έχουν προσβληθεί απο το βακτήριο E.Coli. Όπως ενημερώνει ο ΕΦΕΤ, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ελέγχους και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα επικίνδυνα προϊόντα δεν έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα, ωστόσο, εφιστά την προσοχή για πολύ καλό πλύσιμο των λαχανικών με άφθονο νερό.
Η ανακοίνωση αυτή ήρθε μετά από την είδηση για νέο διατροφικό σκάνδαλο στην Γερμανία και συγκεκριμένα για αυξημένα κρούσματα της μόλυνσης από βακτηρίδιο που εντοπίσθηκε σε ισπανικά αγγουράκια, ενώ μολυσμένα προϊόντα βρέθηκαν και στη Δανία.

Η επιστολή του ΕΦΕΤ
Το Escherichia coli (E. coli) είναι ένα βακτήριο με ραβδοειδές σχήμα, το οποίο αποτελεί μέρος της φυσικής χλωρίδας του εντέρου των θερμόαιμων ζώων και του άνθρωπου. Το βακτήριο αυτό, το οποίο για τα ζώα είναι αβλαβές, στον άνθρωπο, κάποια στελέχη του, μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως η διάρροια και, σε σπάνιες περιπτώσεις, αιμολυτική νόσο σε συνδυασμό με νεφρική ανεπάρκεια, ειδικά σε μικρά παιδιά, ανοσοκατασταλμένα άτομα και ηλικιωμένους.


Πρόσφατα, οι Γερμανικές Αρχές απέδωσαν τις πολλαπλές τροφικές δηλητηριάσεις, που σημειώθηκαν στην χώρα τους, στην παρουσία συγκεκριμένου ορότυπου του βακτηρίου E. coli σε αγγούρια προέλευσης Ισπανίας.

Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα. 
Ο Ε.Φ.Ε.Τ., στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έχει ενημερώσει τις επιχειρήσεις τροφίμων, σούπερ - μάρκετ, συνδέσμους, αγορές, κ.α., ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.), όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. παρακολουθεί συστηματικά τις εξελίξεις για το θέμα αυτό και θα ενημερώνει τους καταναλωτές για κάθε νέα εξέλιξη αξιόπιστα και τεκμηριωμένα.

Ωστόσο, για την αποφυγή γενικά φαινομένων τροφικής δηλητηρίασης, ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνιστά στους καταναλωτές να ακολουθούν τις ορθές πρακτικές υγιεινής κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Δηλαδή πολύ καλό πλύσιμο των λαχανικών με άφθονο καθαρό νερό, ειδικά αυτών που θα καταναλωθούν ωμά και να φροντίζουν για την προσωπική τους καθαριότητα κατά την προετοιμασία του φαγητού, όπως και για την καθαριότητα του χώρου προετοιμασίας του. 



Αυξημένα κρούσματα από e-coli σε αγγουράκια Ισπανίας

Πάνω από 270 άνθρωποι έχουν προσβληθεί στη Γερμανία από επικίνδυνο βακτηρίδιο, το οποίο έχει εντοπισθεί σε αγγουράκια προερχόμενα από την Ισπανία, ωστόσο ο αριθμός των νεκρών εξακολουθεί να παραμένει περιορισμένος στους δύο, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας.

Το εντεροαιμορραγικό βακτηρίδιο E.coli ενδέχεται να προκαλέσει από απλές έως αιμορραγικές διάρροιες, ή ακόμη να προκαλέσει σημαντικές -έως και θανάσιμες- νεφρικές βλάβες, που αποκαλούνται Ουραιμικό Αιμολυτικό Σύνδρομο (ΟΑΣ).

Στο σύνολο της γερμανικής επικράτειας έχουν καταγραφεί συνολικά 276 κρούσματα ΟΑΣ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Ρόμπερτ-Κοχ, που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο και την καταπολέμηση των ασθενειών.

Χθες ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 214, την ώρα που κατά μέσον όρο σε ετήσια βάση καταγράφονται 50 με 60 τέτοιες περιπτώσεις.

Καθώς οι αναλύσεις έχουν συμπεράνει πως η μόλυνση προέρχεται από αγγουράκια που προέρχονται από τον ισπανικό νότο, «οι αρχές της Ανδαλουσίας έχουν αρχίσει έρευνες για να διαπιστωθεί από πού προέρχεται η μόλυνση και σε ποια δεδομένη στιγμή προκλήθηκε», τόνισε εκπρόσωπος της Ισπανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας Τροφίμων (AESA). Η AESA τονίζει πως κανένα κρούσμα δεν έχει καταγραφεί, ή διαπιστωθεί στην ίδια την Ισπανία.

Επιπλέον το βακτήριο Eceh εντοπίσθηκε και σε αγγούρια από την Ισπανία στα αποθέματα δύο προμηθευτές λαχανικών στη Δανία, όπως ανακοίνωσε σήμερα η δανική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων.
Η υπηρεσία ζήτησε από τους δύο προμηθευτές στο Γκρίνστεντ και στο Κόλιντ να αποσύρουν από το εμπόρια τα αγγούρια αυτά, ενώ παράλληλα συνέστησε στους καταναλωτές να μην καταναλώνουν αγγούρια Ισπανίας και ντομάτες και σαλατικά από τη βόρεια Γερμανία.

Επιπλέον, οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της χώρας
Coop και Dansk Supermarket αποφάσισαν να αφαιρέσουν από τα ράφια τους τα αγγούρια Ισπανίας, ενώ η ένωση ξενοδόχων και υπηρεσιών εστίασης (Horesta) της Δανίας συνέστησε στα μέλη της να αξιολογήσουν την ανάγκη να αποσύρουν από τις αποθήκες τους τομάτες, αγγούρια και σαλατικά που προέρχονται από τη Γερμανία και την Ισπανία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου