Παγωτό & Διατροφική αξία


Μπορει το παγωτο να αποτελει μια θρεπτικη τροφη κι οχι μια ενοχη απολαυση...? Ελατε να απενοχοποιησουμε μαζι την αγαπημενη αυτη καλοκαιρινη λιχουδια.....

Το παγωτό αποτελείται κυρίως από γάλα, το οποίο, ανάλογα με τον παρασκευαστή, μπορεί να είναι φρέσκο ή σε μορφή σκόνης, ημίπαχο ή πλήρες. Εκτός από γάλα, μπορεί να περιέχει αυγά, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, κακάο, ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες, αποξηραμένα φρούτα ή χυμούς φρούτων, σιρόπι, ξηρούς καρπούς, καραμέλα, κομμάτια σοκολάτας κ.ά
Η διατροφική αξία του παγωτού είναι υψηλή, αφού παρέχει στον οργανισμό θρεπτικά και πολύτιμα συστατικά, όπως είναι το ασβέστιο, η ριβοφλαβίνη, η νιασίνη, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος, το κάλιο και το μαγνήσιο. Ειδικά η ποσότητα του ασβεστίου που περιέχει δεν είναι καθόλου αμελητέα, αφού φτάνει τα 120 mg ανά 100 γραμ. παγωτού, όταν η αντίστοιχη ποσότητα στο πλήρες γάλα είναι 140 mg.

Το παγωτό περιέχει πρωτεΐνες (που προέρχονται κυρίως από το γάλα), υδατάνθρακες (που προέρχονται από τις γλυκαντικές ύλες που προστίθενται σε αυτό και από τη λακτόζη του γάλακτος), συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) που έχει προστατευτική δράση για χρόνιες παθήσεις και λίπη (που προέρχονται κυρίως από το γάλα). Το λίπος του παγωτού είναι φορέας των λιποδιαλυτών βιταμινών Α, D, E και Κ. Στο γάλα, επίσης, περιέχονται βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β12, Β6). Το κακάο και οι ξηροί καρποί, που προστίθενται συνήθως στο παγωτό, περιέχουν πολυφαινολικές ενώσεις, οι οποίες είναι γνωστές για την αντιοξειδωτική δράση τους.

Ώς γαλακτοκομικό προϊόν, διαθέτει αυτούσια όλα τα χαρακτηριστικά της σύστασης του γάλακτος, γεγονός πολύ σημαντικό για όλους, αλλά και κυρίως για τις πλέον «απαιτητικές» διατροφικά ομάδες όπως για παράδειγμα τα παιδιά.
Οι εταιρείες τροφίμων προκειμένου να βετιώσουν την υφή του παγωτού χρησιμοποιούν γαλακτωματοποιητές και σταθεροποιητές. Οι σταθεροποιητές εμποδίζουν το σχηματισμό κρυστάλλων και βελτιώνουν την υφή και τη ρευστότητα των παγωτών. Οι γαλακτωματοποιητές παρασκευάζονται είτε από βιολογικά υλικά είτε από λιπαρά οξέα και τα παράγωγά τους. Οι χρωστικές ουσίες είναι ουσίες που χρησιμοποιούνται ως χρώματα στο παγωτό. Μία συνηθισμένη χρωστική ουσία είναι η καραμέλα.

(Σχετικό άρθρο του Food-isimo : Παγωτά : Τι πρέπει να προσέχετε!  +  ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΓΛΥΚΙΣΜΑ ΒΑΦΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΓΩΤΟ)

Προσοχή!
Στο ερώτημα αν οι διαβητικοί πρέπει να στερηθούν το παγωτό ως κάτι επικίνδυνο για την υγεία τους, η απάντηση είναι ότι ο γλυκαιμικός δείκτης («εργαλείο» που δείχνει πόσο αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έπειτα από την κατανάλωση ενός τροφίμου) του παγωτού είναι πολύ πιο χαμηλός απ' όσο αυτός σε τροφές όπως το άσπρο ψωμί, το ρύζι ή ακόμα και το καρότο!


Light επιλογές και έξυπνες λύσεις!
Όλοι γνωρίζουμε πως έχουμε πλέον τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε παγωτά σε light εκδοχή με τη χρήση άπαχου γάλακτος αντί πλήρους και γλυκαντικές ουσίες με ελάχιστες θερμίδες αντί της ζάχαρης

Προσέξτε, όμως γιατί οι διαφορές στα light παγωτά, είναι μεγάλες. Υπάρχουν τα παγωτά με 0% περιεκτικότητα σε ζάχαρη τα οποία μπορεί μεν να έχουν μηδενική ποσότητα ζάχαρης, διαθέτουν όμως παρόμοια περιεκτικότητα σε λιπαρά, συγκριτικά με τα κανονικά παγωτά. Ακόμα υπάρχουν τα παγωτά με 0% περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα οποία δεν περιέχουν καθόλου λιπαρά αλλά μπορεί να έχουν περισσότερους υδατάνθρακες (ζάχαρη) σε σύγκριση με ένα κανονικό παγωτό.

Η καλύτερη επιλογή των light παγωτών είναι αυτή που στη συσκευασία τους αναγράφεται 0% περιεκτικότητά σε ζάχαρη 0% σε λιπαρά. Τα παγωτά αυτά έχουν σημαντικά λιγότερες θερμίδες, εφόσον δεν επικαλύπτονται από σοκολάτα, σιρόπι, ξηρούς καρπούς κ.λπ. Η κατηγορία αυτή είναι η πιο κατάλληλη και για τα άτομα με διαβήτη, γιατί δεν προκαλούν υπερινσουλιναιμία.

Πέρα όμως από τα light παγωτά υπάρχουν και άλλες εναλλακτικές δροσιάς και απόλαυσης, όπως τα παγωτά γρανίτα ή σορμπέ που περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου λιπαρά και προσδίδουν τις χαμηλότερες θερμίδες. Οι γρανίτες δεν έχουν ως βάση το γάλα, όπως τα άλλα παγωτά, αλλά παρασκευάζονται από κατεψυγμένο μείγμα φρούτων, νερού και ζάχαρης και αποτελούν άριστη επιλογή όταν νιώθουμε την ανάγκη για γλυκό.

Επίσης το σπιτικό παγωτό εξακολουθεί να παραμένει μια θρεπτική και αγνή λύση αφού έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίζουμε τις θερμίδες ανάλογα με το είδος και την ποσότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε. Ένα άλλο παγωμένο επιδόρπιο, του οποίου η θερμιδική απόδοση είναι μικρή ενώ η θρεπτική του αξία μεγάλη, είναι το παγωτό με βάση το γιαούρτι που μπορεί εύκολα και γρήγορα να παρασκευαστεί και να συνοδευτεί με σιρόπι φρούτων, μαρμέλαδα, μέλι, αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα, δημητριακά, ξηρούς καρπούς ή ακόμα και να προστεθεί μέσα στο μείγμα, πριν την κατάψυξη, λίγο λικέρ.

H ενεργειακή αξία (Θερμίδες / 100 γραμμάρια) των κυριότερων τύπων παγωτού είναι :
  • Σοκολάτα: 235
  • Παρφέ: 220
  • Βανίλια: 180
  • Φρούτων: 130
  • Διαιτητικό ή τύπου 0%: 125
  • Γρανίτα: 100
Γράφει η Χριστίνα Γρυλλάκη - http://www.clickatlife.gr + http://icecream.turborecipes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου