ΕΛΑΣΣΟΝΑ : Ρύπανση του Πηνειού από τα τυροκομεία


Μεγαλες ποσοτητες τυρογαλου εριξαν ασυνειδητοι σε καναλια και ρεματα στο Δομενικο Ελασσονας προκαλωντας οικολογικη καταστροφη!


Τα ρέματα που έχουν ρυπανθεί βρίσκονται σε απόσταση μόλις 1 χιλιομέτρου από τα πρώτα σπίτια του χωριού και οι κάτοικοι δεν μπορούν πλέον να ανοίξουν τα παράθυρα, λόγω της αφόρητης δυσοσμίας. Επιπλέον από τα κανάλια αυτά ποτίζονται καλλιέργειες και πίνουν νερό τα ζώα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την τροφική αλυσίδα.

"Έχουμε ενημερώσει όλους τους ιδιοκτήτες τυροκομείων πως θα είμαστε πολύ αυστηροί στους παραβάτες και ήδη έχουμε εστιάσει την προσοχή μας σε 1-2 που θεωρούμε "ύποπτους" για την απόθεση τυρόγαλου στα κανάλια, είπε στο Έθνος ο αντιδήμαρχος Ποταμιάς του δήμου Ελασσόνας, Γιάννης Τσούτσος.


Πρόστιμα :
Το πρόβλημα με το τυρόγαλο ταλαιπωρεί κάθε χρόνο τη Λάρισα, παρά τα τσουχτερά πρόστιμα -έφτασαν μέχρι τις 300.000 ευρώ- που επιβλήθηκαν στο παρελθόν σε τυροκομεία που το έριχναν στον Πηνειό και στους παραποτάμους του.

Κάθε χρόνο για αρκετές μέρες, όταν τα τυροκομεία δουλεύουν στο φουλ, τα ποτάμια στο θεσσαλικό κάμπο ασπρίζουν και ένα λευκό στρώμα τυρόγαλου καλύπτει την επιφάνειά τους. Αν και το τυρόγαλο δεν είναι τοξικό, ωστόσο είναι ρυπογόνο και λόγω της μεγάλης ποσότητας αλατιού που περιέχει, όπου πέσει, νεκρώνει το χώμα και το νερό. 

Στη Λάρισα λειτουργούν 45 τυροκομεία, τα περισσότερα από τα οποία συλλέγουν το τυρόγαλο και το μεταφέρουν σε μια ειδική μονάδα επεξεργασίας του, που λειτουργεί στην Καρδίτσα. Εκεί το 75% του προϊόντος, μετά από επεξεργασία επιστρέφει στο φυσικό περιβάλλον ως νερό για άρδευση, ενώ από το υπόλοιπο παρασκευάζεται λακτόζη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου