Καμπανάκι για εισαγωγή επικίνδυνων σπόρων τριγωνέλλας από την Αίγυπτο

Καμπανάκι για εισαγωγή παρτίδας γεωργικών προϊόντων στη χώρα μας, για τα οποία υπάρχει η υποψία ότι φέρουν τον θανατηφόρο τύπο βακτηρίου E.Coli 0104, χτύπησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Το δυνητικά επικίνδυνο προϊόν είναι σπόροι τριγωνέλλας, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φύτρων, τα οποία είναι ύποπτα για την επιδημία του αιμολυτικού - ουραιμικού συνδρόμου (HUS) σε Γερμανία και Γαλλία (το νέο θύμα του Ε. coli είναι μια 78χρονη γυναίκα στο Μπορντό). Τα προϊόντα που βρέθηκαν στη χώρα μας προέρχονταν από την Αίγυπτο και αυτό ήταν ακόμη ένα στοιχείο που έθεσε τις υγειονομικές αρχές σε συναγερμό, καθώς στα διεθνή εργαστήρια της Γερμανίας και των Βρυξελλών βρίσκονται υπό το μικροσκόπιο των ειδικών φύτρα που εισήχθησαν από τη συγκεκριμένη χώρα.

Παράλληλα το έργο εντοπισμού των σπόρων τριγωνέλλας από τον φορέα ελέγχου τροφίμων, δυσχεραίνουν οι συνθήκες, καθώς και τα 24 ύποπτα τεμάχια από το συγκεκριμένο προϊόν πουλήθηκαν στην Ελλάδα τον περασμένο Αύγουστο και τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ έγινε «προληπτική ανάκληση προϊόντος σπόρων τριγωνέλλας με την υποψία ότι έχουν μολυνθεί με το βακτήριο E. coli 0104. Η εμπορική επωνυμία του προϊόντος είναι Bockshornklee-Saat, προέλευσης Αιγύπτου» και είχαν εισαχθεί από εταιρεία με έδρα στην Κατερίνη.

**Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή ο ΕΦΕΤ αποκάλυψε και απέσυρε δύο κατεψυγμένα προϊόντα κρέατος από την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Lidl» τα οποία ήταν μολυσμένα με στέλεχος Ε.Coli. Πρόκειται για κατεψυγμένο κιμά από βοδινό κρέας και κατεψυγμένα πικάντικα σουτζουκάκια από βοδινό κρέας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, ο τύπος του βακτηρίου (Ε. coli 0157) που βρέθηκε στα κατεψυγμένα κρέατα είναι παθογόνος, εντούτοις σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, πρόκειται για διαφορετικό βακτήριο από το θανατηφόρο.

Το είχαμε παρουσιάσει το θέμα στο Food-isimo : Ο ΕΦΕΤ αποσύρει προϊόντα με παθογόνο βακτήριο E.coli


Η επιδημία E. coli, που εμφανίστηκε στις αρχές Μαΐου, ευθύνεται για τον θάνατο 48 ανθρώπων στην Ευρώπη, ενώ 4.000 χρειάστηκαν νοσηλεία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.


Γράφει για τα ΝέαOnLine ο Γιάννης Δεβετζόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου