Οι 7 πύλες της απόλαυσης


Εξαιρετικά κόκκινα κρασιά με γήινες γεύσεις φθινοπώρου - Aπο τη Mερόπη Παπαδοπούλου

Σε διάθεση φθινοπωρινή, θέλω κόκκινα φύλλα στα βάζα μου, ζεστούς εσπρέσο το απομεσήμερο, κόκκινα κρασιά στο ποτήρι μου. Διαλέγω από την κάβα και σας προσκαλώ να δοκιμάσουμε μερικά πολύ αγαπημένα κρασιά.

Ξεκινώντας από τη Δράμα και το εξαιρετικό Κτήμα Παυλίδη, γεμίζω το πρώτο μου ποτήρι με ένα Syrah του 2006 και απολαμβάνω την πληθωρικότητα αλλά και τη φινέτσα ενός κρασιού με ονειρικά αρώματα.

Στο δεύτερο ποτήρι μου βάζω ένα σπουδαίο κρασί από έναν επίσης σπουδαίο παραγωγό. Οταν το Αγιωργίτικο συνάντησε το Cabernet franc και το Merlot, γεννήθηκε το Σκούρας - Σύνορο 2005. Πλούσιο, βελούδινο κρασί, με σκουροκόκκινο χρώμα και εξαιρετικά αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων, με νότες σοκολάτας και γλυκών μπαχαρικών, εξαιρετικό βαρέλι και τανίνες που λιώνουν στο στόμα.


Παραμένοντας στην περιοχή, γεμίζω το τρίτο ποτήρι με ένα ατόφιο Αγιωργίτικο, μια Σεμέλη Νεμέα Reserve του εντυπωσιακού οινοποιείου στο Κούτσι της Σεμέλη Α.Ε. Τα χαρακτηριστικά αρώματα της ποικιλίας, το κεράσι, τα γλυκά μπαχαρικά, συμπληρώνονται με καλό βαρέλι, μαλακές τανίνες και μεγάλη επίγευση σε ένα κρασί που αρχικά σε κερδίζει με το ωραίο χρώμα του.

Και από τη Νεμέα στη Νάουσα, για να γεμίσω το ποτήρι μου με ένα γοητευτικό κρασί. Διάπορος 2005, Ξινόμαυρο και Syrah του Μπουτάρη. Το ποίημα στην ετικέτα σε «στέλνει» σε άλλους συναισθηματικούς παραλλήλους, όπου απολαμβάνεις τα πολύπλοκα εκμαυλιστικά αρώματα ώριμων φρούτων του δάσους, μπαχαρικών, σοκολάτας, κανέλας και καπνού. Απλώς υπέροχο.

Το πέμπτο ποτήρι μου περιέχει ένα σπάνιο κρασί από το ηπειρώτικο Κατώγι & Στροφιλιά : το Βλάχικο, μια ξεχασμένη ποικιλία που οινοποιήθηκε και έδωσε ένα κρασί με απίθανα μοναδική γεύση γεμάτη πιπέρια και βουνίσια βότανα.

Το έκτο ποτήρι θα μας φέρει πάλι στην Πελοπόννησο, στην Ηλεία αυτήν τη φορά, για να πιούμε στη μακροημέρευση ενός κτήματος που είναι μέρος της ιστορίας του ελληνικού κρασιού. Κτήμα Μερκούρη, Κάβα 2004 (Refosco, Refosco di Penduncolo rosso, Μαυροδάφνη), ένα κλασικό κρασί που δεν μας πρόδωσε ποτέ.

Και θα τελειώσω με το έβδομο ποτήρι να με ταξιδεύει στο Μπορντό. Vinifera Bordeaux Appellation Controlee, το μπορντολέζικο χαρμάνι που η γνωστή κηφισιώτικη κάβα Vinifera οινοποιεί και εμφιαλώνει στη Γαλλία και φέρνει στη συνέχεια στα ράφια της. Εξαιρετικό κρασί φαγητού, που θα σας εντυπωσιάσει και με τη λογική τιμή του Α sante!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου