Νέο κινεζικό σκάνδαλο : αλεύρι από ασβέστη!


Κινέζικη εταιρεία πρόσθεσε κονιοποιημένο άσβεστο, ένα μη φαγώσιμο συστατικό, σε λευκαντικούς παράγοντες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αλευριού, σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσηςΗ κατανάλωση κονιοποιημένου άσβεστου (άσβεστου σε μορφή σκόνης) μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή βλάβη στους πνεύμονες και, τελικά, σε ολόκληρο το αναπνευστικό σύστημα.

Η Κίνα έχει απασχολήσει πολλές φορές τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια με σκάνδαλα για την ασφάλεια των τροφίμων της. Το μεγαλύτερο από αυτά ήταν η υπόθεση με το μολυσμένο με μελαμίνη βρεφικό γάλα το 2008, το οποίο οδήγησε 300.000 βρέφη στο νοσοκομείο, εκ των οποίων τουλάχιστον έξι πέθαναν. Παρά την παραδειγματική τιμωρία ορισμένων υπευθύνων, γάλα μολυσμένο με μελαμίνη έκανε και πάλι την εμφάνισή του στην αγορά τους τελευταίους μήνες. (Νέο διατροφικό σκάνδαλο με μολυσμένο γάλα ξέσπασε στην Κίνα!)


Στην επεξεργασία του αλευριού χρησιμοποιούνται λευκαντικοί παράγοντες, οι οποίοι συνήθως προέρχονται από άμυλο καλαμποκιού, για να επισπεύσουν το χρόνο που απαιτείται για τη λεύκανση του προϊόντος. Η αντικατάσταση του άμυλου καλαμποκιού με άσβεστο, ο οποίος είναι φθηνότερος και βαρύτερος, μειώνει το κόστος.

Η εταιρεία Yozhong Food Additive Co στην ανατολική επαρχία Jiangsu πρόσθεσε 500 γραμμάρια κονιοποιημένου άσβεστου σε κάθε 2 κιλά λευκαντικού παράγοντα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ιδιοκτήτης της εταιρείας είχε δηλώσει ότι η εταιρεία του μπορεί να πουλά λευκαντικό παράγοντα προς 9.000 γιουάν (1.319 δολάρια) τον τόνο, έναντι 11.000 γιουάν που είναι η συνήθης τιμή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου