Λύκιο : Το εναλλακτικό λειτουργικό τρόφιμο


Η παγκόσμια τάση προς την καλλιέργεια νέων φυτών με αυξημένες θρεπτικές ιδιότητες φαίνεται πως μας επιφυλάσσει νέες εκπλήξεις. Η τελευταία προσθήκη στα λειτουργικά τρόφιμα έρχεται από την Κίνα, και πρόκειται για το λύκιο ή όπως είναι γνωστό διεθνώς «Goji berry». Με κινεζική καταγωγή, το φυτό της μακροζωίας παρουσιάζει τέλεια προσαρμογή στα ελληνικά εδάφη. Το λύκιο ανήκει στην οικογένεια των σολανωδών και είναι συγγενικό της ντομάτας, της μελιτζάνας κ.ά.


Το είδος αυτό καλλιεργείται παραδοσιακά στην Κίνα και οι εξαιρετικές του θρεπτικές ιδιότητες τού έχουν δώσει το προσωνύμιο: «Φυτό της μακροζωίας». Η καλλιέργεια αυτή έχει ξεκινήσει σταδιακά να επεκτείνεται και στη χώρα μας, αφού οι εδαφοκλιματικές συνθήκες είναι κατάλληλες και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Ήδη στην Κρήτη, την Πελοπόννησο και την Αττική έχουν καλλιεργηθεί μερικά φυτά Goji Berry, σε εντελώς ερασιτεχνικό επίπεδο και από μεμονωμένα άτομα. Τα φυτώρια, εξάλλου, που ειδικεύονται στην ανακάλυψη τέτοιων δυναμικών νέων φυτών, διαθέτουν στην αγορά νεαρά δενδρύλλια. Η τιμή τους, όμως, είναι προς το παρόν «τσουχτερή», γι’ αυτό και ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί η καλλιέργεια σε χωράφι.



Το λύκιο είναι φυλλοβόλος πολυετής θάμνος, που μπορεί να φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη σε ύψος 3-4 μέτρα και πλάτος περίπου το μισό του ύψους. Σε συνθήκες καλλιέργειας το ύψος πρέπει να διατηρείται στα 1,2 μέτρα, για να μην εξαντλείται τα φυτό. Παράγει άνθη και καρπούς σε βλαστούς της ίδιας χρονιάς. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή ή ωοειδή. Τα άνθη του μεγαλώνουν σε ομάδες από 1 έως 3 στη μασχάλη των φύλλων και είναι αυτογόνιμα. Αναπτύσσει πολύ βαθύ ριζικό σύστημα και οι καρποί του έχουν λαμπερό πορτοκαλί ή κόκκινο χρώμα.


Τι ζητά η καλλιέργεια

Καλλιεργείται με επιτυχία σε μεγάλη ποικιλία εδαφών από βαριά έως αμμώδη, καλά αποστραγγισμένα και αεριζόμενα κατά προτίμηση ουδέτερα έως αλκαλικά (pH 7 έως 8,5).


Με δεδομένο ότι τα περισσότερα εδάφη στη χώρα μας περιέχουν πολύ ασβέστιο, μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς πρόβλημα. Αντέχει σε χαμηλές θερμοκρασίες -30°C καθώς επίσης και σε υψηλές θερμοκρασίες έως 40°C. Αξιοποιεί τον καλό φωτισμό, μπορεί όμως να αναπτυχτεί και σε ημισκιαζόμενες περιοχές. Επίσης ευδοκιμεί σε περιοχές όπου το ύψος βροχής είναι μεγαλύτερο από 500 χιλιοστά. Αντέχει στην ξηρασία, γιατί αναπτύσσει βαθύ ριζικό σύστημα, αλλά στους εμπορικούς οπωρώνες η άρδευση είναι απαραίτητη το καλοκαίρι.


Κατά τη φύτευση του λύκιου θα πρέπει ο προσανατολισμός των γραμμών να είναι βορράς-νότος και οι αποστάσεις φύτευσης να είναι 3-4 μ. μεταξύ των γραμμών και 2,5 μ. φυτό από φυτό, επιτυγχάνοντας πυκνότητα 100 έως 135 δέντρα το στρέμμα. Στη συνέχεια ακολουθεί χάραξη και άνοιγμα των λάκκων οι όποιοι πρέπει να είναι τουλάχιστο τριπλάσιοι από το μέγεθος της γλάστρας του φυτού. Όσον αφορά την άρδευση της καλλιέργειας, το πότισμα γίνεται με σταγόνα ή με μικροεκτοξευτήρες χωρίς να βρέχονται τα φύλλα, για να μην έχουμε ανάπτυξη μυκητολογικών προσβολών.

Από τη Λυκία
Το λύκιο αυτοφύεται στην νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ασία. Την ονομασία του την έχει πάρει από την νότια περιοχή της Μικράς Ασίας, γνωστή ως Λυκία. Οι Άγγλοι ατυχώς το μετέφρασαν ως «wolfberry», δηλαδή το μούρο των λύκων. Η κατανάλωσή του είναι ευρέως διαδεδομένη στις ασιατικές χώρες ως νωπό φρούτο ή αποξηραμένο. Η γεύση από τα γκότζι μοιάζει με της σταφίδας, αφήνοντας και μια μικρή αίσθηση ντομάτας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου