Ολοκληρώθηκε η διανομή 14 τόνων βασικών τροφίμων



Διανεμήθηκαν 14 περίπου τόνοι
βασικών διατροφικών προϊόντων
όπως τυριά, ζυμαρικά και ρύζι
προϋπολογισμού 20 εκ ευρώ!
Ολοκληρώνεται με επιτυχία το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες πολιτών. Το πρόγραμμα εφάρμοσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ Τροφίμων για το 2011, σε συνεργασία με φορείς κοινωνικής αλληλεγγύης. Διανεμήθηκαν 14 περίπου τόνοι βασικών διατροφικών προϊόντων όπως τυριά, ζυμαρικά και ρύζι, προϋπολογισμού  20 εκ ευρώ. 

Ωφελήθηκαν περίπου 250 χιλιάδες δικαιούχοι, κυρίως κοινωφελή ιδρύματα, προγράμματα της εκκλησίας και των Δήμων, άποροι, άστεγοι και πολύτεκνες οικογένειες.  Από το ίδιο πρόγραμμα, το Υπουργείο διαθέτει τρόφιμα σε κοινωνικά παντοπωλεία, σε όλη την Ελλάδα, σαν μια κίνηση στήριξης του σκοπού τους, που αποκτά ξεχωριστή σημασία την περίοδο αυτή, όπου η συνοχή της κοινωνίας είναι προαπαιτούμενο για την έξοδο από τη σημερινή κρίση.

Το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής τροφίμων συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, στο πλαίσιο της Kοινής Aγροτικής Πολιτικής. Παρόλο που έχει αποδειχθεί χρήσιμο εργαλείο για τα ευπαθή στρώματα, το πρόγραμμα αυτό απειλήθηκε με συρρίκνωση από το 2012, στο ένα τέταρτο περίπου του προϋπολογισμού του, εξαιτίας της εμμονής μιας ομάδας κρατών μελών, που ισχυρίστηκαν ότι τέτοιου είδους δράσεις αφορούν τα ίδια τα κράτη μέλη και τα κοινωνικά τους προγράμματα. Με επιμονή της Ελλάδας και ορισμένων άλλων χωρών, θα συνεχισθεί αλώβητο το πρόγραμμα αυτό, από το οποίο έχουν επωφεληθεί διαχρονικά 20 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ. 

Στην Ελλάδα αναλογούν από το πρόγραμμα περί τα 20 εκ. ευρώ. Με παρέμβασή μας στην ΕΕ έχουμε ζητήσει αύξηση του ποσού αυτού αλλά και τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν και άλλα βασικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, ένα τυπικό προϊόν της ελληνικής και της υγιεινής διατροφής, απαραίτητο στην καθημερινή ζωή όλων των Ελλήνων. Έτσι, το πρόγραμμα αναβαθμίζεται ποιοτικά, με ένα προϊόν εξαιρετικής διατροφικής αξίας, συνυφασμένο με την παράδοση και τον πολιτισμό μας, στο οποίο δεν έχουν εύκολη πρόσβαση οι ευπαθείς ομάδες.

"Η κοινωνική αλληλεγγύη είναι έκφραση ηθικού πολιτισμού. Στη σημερινή δύσκολη κατάσταση, η δωρεάν διανομή βασικών τροφίμων σηματοδοτεί τη φροντίδα στους πιο αδύναμους κρίκους της κοινωνίας, που απειλούνται ιδιαίτερα", όπως δήλωσε ο Υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης. "Με την ευαισθησία όλων, της πολιτείας, των φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης και του καθενός μας προσωπικά, πρέπει καταρχήν να προστατεύουμε το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, την πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και υγιεινή διατροφή αλλά και το δικαίωμα σε μια καλύτερη ποιότητας ζωής, ιδιαίτερα αυτών που το έχουν ανάγκη".

Σε ότι αφορά στα προγράμματα του ΥΠΑΑΤ, ο Υπουργός πρόσθεσε ότι "η κοινωνική ευαισθησία δεν μπορεί να απουσιάζει από τη στρατηγική του Υπουργείου μας, που επικεντρώνεται πρωτίστως στη διατροφική μας αυτάρκεια. Πέρα από τις όποιες οικονομικές ή αναπτυξιακές πολιτικές, χρειάζεται η άμεση και αποτελεσματική υποστήριξη κάθε Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με διάρκεια και συνέπεια, σε κάθε εποχή και κυρίως σε καιρούς δυσπραγίας, που ο κοινωνικός ιστός απειλείται περισσότερο".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου