Η Ιστορία του Burger…


Τα burgers αν και είναι ταυτισμένα με την Αμερικάνικη κουλτούρα έχουν άλλο τόπο καταγωγής…Γύρω στα 1200 μ.Χ. στά υψίπεδα της κεντρικής Ασίας (σημερινή Μογγολία) οι πολεμιστές του Τσενγκις Χάν «κιμαδοποίησαν» πρώτοι – εκτός πολλών άλλων που βρέθηκαν στον διάβα τους – το σκληρό κρέας κάτω από τις σέλλες των αλόγων τους και στη συνέχεια μετέφεραν την συνταγή αυτή στις κατεχόμενες περιοχές. Με τα χρόνια ο Ρώσοι πρόσθεσαν αυγά και κρεμμύδι στον κιμά και η συνταγή εξαπλώθηκε στην κεντρική Ευρώπη.  Το μεταναστευτικό κίνημα του 19ου αιώνα οδήγησε την συνταγή και στις ΗΠΑ.
Αν και πολλοί ερίζουν για την εφεύρεση του hamburger αυτή αποδίδεται –σύμφωνα με νεότερα στοιχεία- στον Louis Lassen και στο εστιατόριο Louis Lunch στο New Haven του Connecticut. Προσπαθώντας να εξυπηρετήσει έναν ανυπόμονο πελάτη ο Lassen το 1895, σέρβιρε ένα μπιφτέκι ανάμεσα από δυο φέτες ψημένου ψωμιού κι έτσι γεννήθηκε το σημερινό burger!

Ορισμένες άλλες πηγές αναφέρουν ότι η πρώτη ευρεία εμφάνιση του Burger ήταν στο St. Louis  σε μία παγκόσμια έκθεση το 1904. Ο άνδρας ο οποίος έδωσε στο Burger την σύγχρονη εμφάνισή του και συνέδεσε το όνομα του με την εξάπλωσή του, ήταν ο  J. Walter Anderson, πρόεδρος της παλαιότερης & μακροβιότερης αλυσίδας Burger στον κόσμο της White Castle.


Ωστόσο  υπάρχει και μία άλλη εκδοχή… Στα τέλη του 18ου αιώνα το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης βρισκόταν στην Γερμανία. Οι ναυτικοί που έρχονταν στο λιμάνι έφερναν μαζί τους ένα «ειδικό τρόφιμο» το οποίο αποκαλούσαν «Μπριζόλα Αμβούργου» και ήταν ευρέως διαδεδομένο. Ήταν μία σκληρή πλάκα αλατισμένου μοσχαρίσιου κιμά, συχνά ελαφρώς καπνισμένο, ανακατεμένο με κρεμμύδια και τριμμένη φρυγανιά. Οι μετανάστες που έφταναν στην Αγγλία –την ίδια χρονική περίοδο- επίσης έφερναν μαζί τους ένα «νέο φαγητό» το οποίο αποτελούταν από ψιλοκομμένο βοδινό κρέας, ξύγκι και μπαχαρικά. Έτσι κάπως άρχισε να διαδίδεται σταδιακά το Burger σ’όλη την Ευρώπη κατά την εκδοχή αυτή.

Η τελευταία και πιο γνωστή ιστορία είναι αυτή κατά την οποία ο Charlie Nagreen από το Winsconsin σε ηλικία 15 ετών, άρχισε να πουλά Humburger από βοδινό κρέας. Ο Charlie Nagreen είχε στήσει ένα μικρό πάγκο και αρχικά πουλούσε κεφτεδάκια σε μία έκθεση που λάμβανε χώρα κάθε χρόνο στο Outagamie του Winsconsin.

Ωστόσο γρήγορα κατάλαβε ότι η επιχείρησή του δεν πήγαινε καλά επειδή οι κεφτέδες ήταν δύσκολο να φαγωθούν καθώς ο επισκέπτης έκανε την βόλτα του στην έκθεση. Εκείνη την στιγμή του ήρθε μία καινοτόμα ιδέα. Έκανε τους κεφτέδες του επίπεδους και τους έβαλε ανάμεσα από δύο φέτες ψωμί. Αυτό ήταν! Ονόμασε την νέα του δημιουργία «Humburger» γνωστό και ως Humburger Charlie. Μάλιστα επέστρεφε κάθε χρόνο στην έκθεση κ πουλούσε το διάσημο πλέον έδεσμά του μέχρι το 1951, έτος θανάτου του.

**Αξίζει να θυμηθείτε και το παλαιότερο άρθρο του Food-isimo : Η προέλευση του Σάντουϊτς...

Ιστορική αναδρομή & εξέλιξη του Burger :

1300: O Μογγόλος οπλαρχηγός Τζένγκις Χαν ανακαλύπτει την «τεχνική» μεταφοράς και μαλάκωσης του κρέατος τοποθετώντας το μεταξύ της σέλας και αλόγου. Οι κραδασμοί από τον καλπασμό του αλόγου μαλακώνουν το κρέας και το «σάντουιτς» μεταξύ σέλας και αλόγου δίνουν έμπνευση τους εφευρέτες του ψωμιού που «περικυκλώνουν» το κρέας.
1600: Μπαίνουν στο κόλπο και οι ναυτικοί, αφού επιλέγουν για τα ταξίδια τους το κρέας «τυλιγμένο» σε ψωμί. Λέγεται ότι το πιο πολυσύχναστο λιμάνι της εποχής είναι το Αμβούργο (Hamburg) στην Γερμανία, εξού και η λέξη Hamburger που υιοθετήθηκε για την τροφή.
1800: To χάμπουργκερ περνάει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και γνωρίζει μονομιάς τεράστια επιτυχία στους Γιάνκηδες. Το 1826 στο μενού του εστιατορίου Delmonico στη Νέα Υόρκη εμφανίζεται για πρώτη φορά το «Beefburger». 
1916: O Σεφ Walter Anderson ανεβάζει τον πήχη όταν παρουσιάζει το στρογγυλό μπέργκερ!
1921: O Anderson ανοίγει το πρώτο εστιατόριο που σερβίρει αποκλειστικά μπέργκερ στην πόλη Wichita στο Κάνσας. Το ονομάζει White Castle αλλά λόγο της αντιπάθειας των Αμερικάνων για τους Γερμανούς αποφεύγει την λέξη χάμπουργκερ μετονομάζοντας το σε Salisbury Steak.
1940: Στο San Bernardino στην Καλιφόρνια ανοίγει τις πόρτες του το πρώτο McDonalds και οχτώ χρόνια μετά εισάγουν την τεχνική της γρήγορης εξυπηρέτησης, Speedee Service System, για να ικανοποιούν περισσότερους ανθρώπους καθημερινά.
1950: Στον δρόμο που χάραξαν τα McDonalds στην Αμερική, ανοίγουν τα Wimpy στην Αγγλία, έχοντας πάρει το όνομα τους από έναν χαρακτήρα από τα κόμικ του Ποπάι.
1953: Η επιτυχία που γνωρίζουν τα McDonalds στην Αμερική οδηγούν σε ένα νέο franchise, τα Burger King, τα οποία αρχικά ονομάζονταν Insta-Burger King. To πρώτο κατάστημα άνοιξε στην πόληJacksonville της Φλόριντα.
1954: Εγκαινιάζεται το πρώτο Wimpy Bar στην οδό Coventry στο Λονδίνο. Σε αντίθεση με τα όσα γίνονταν μέχρι εκείνη την εποχή, γίνεται προσπάθεια να σερβίρεται το χάμπουργκερ σε τραπέζια, με μαχαιροπίρουνα και σ’ ένα πιο «επίσημο» περιβάλλον.
1955: Τα McDonalds πωλούνται στον δισεκατομμυριούχο, και ειδικό στα μιλκσέικ, Ray Croc για 2.6 εκατομμύρια δολάρια και 1.9 % μερίδιο από τα μελλοντικά κέρδη στους τότε ιδιοκτήτες, Dick & Mac McDonald.1967: Τα McDonalds γνωρίζουν ανεξέλεγκτη άνθιση. Η αυθεντική τους μασκότ αντικαθίσταται από τον κλόουν Ronald και κάνει την εμφάνιση του το Big Mac με την «μυστική» συνταγή (που ουσιαστικά ήταν μια σος τύπου 1000 νησιών).
1977: H Burger King συνδέει το χάμπουργκερ με τον κινηματογράφο, συνεργαζόμενη με τον George Lukas και την ταινία Star Wars. Την εποχή εκείνη στο Burger King πωλούνταν ένα σετ ποτηριών με τους πρωταγωνιστές της ταινίας αποτυπωμένους επάνω.
1991: Στις 13 Νοεμβρίου της χρονιάς εκείνης ανοίγει το πρώτο McDonalds στην Ελλάδα, στο Σύνταγμα. Σήμερα υπάρχουν 38 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα. Ακολούθησαν τα Wendys τα οποία δεν επιβίωσαν. Παράλληλα, η Ελληνική αλυσίδα των Goody’s διατηρεί ένα δίκτυο με 182 καταστήματα.
2004: Κυκλοφορεί το ντοκιμαντέρ του Morgan Spurlock, Super Size Me, που αναδεικνύει το μέγεθος της ζημιάς που κάνει στον οργανισμό η συστηματική «απόλαυση» των προϊόντων των McDonalds, εγείροντας παράλληλα διάφορα ερωτηματικά, ηθικά και πρακτικά, για την γενιά των Fast Food. 

SUPER SIZE ME Δείτε το βίντεο!


Επιμέλεια άρθρου Σωτήρης Αντωνίου – Τεχνολόγος τροφίμων & διατροφής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου