Τα ζαχαρούχα ποτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοαγγειακής νόσου


Η καθημερινή κατανάλωση ενός τρίτου του λίτρου ζαχαρούχου ποτού αυξάνει κατά 20% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στους άνδρες συγκριτικά με όσους πίνουν λιγότερο ή καθόλου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει η αμερικανική επιθεώρηση Circulation.

"Η έρευνα αυτή προς επίρρωση άλλων μελετών, επισημαίνει ότι η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών είναι επιβλαβής για την καρδιοαγγειακή υγεία", υπογραμμίζει ο βασικός συντάκτης της μελέτης δρ Φρανκ Χου, καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (Μασαχουσέτη, βορειοανατολικές ΗΠΑ).

"Τα συμπεράσματα της μελέτης συνιστούν τη μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών στους ασθενείς και κυρίως στον πληθυσμό", προσθέτει σε ανακοίνωση υπενθυμίζοντας ότι οι καρδιοαγγειακές νόσοι συνιστούν την κύρια αιτία θνησιμότητας στις ΗΠΑ. Η μελέτη διεξήχθη σε 42.883 λευκούς άνδρες, ηλικίας 40 με 75 ετών, που εργάζονταν όλοι στον τομέα της υγείας.


Η αύξηση του κινδύνου για καρδιοαγγειακή νόσο κατά 20% σε όσους πίνουν καθημερινά ένα τρίτο του λίτρου ζαχαρούχου ποτού παρέμεινε μετά και το συνυπολογισμό άλλων παραγόντων που συμβάλλουν στην αύξηση της πιθανότητας ανάπτυξης των ασθενειών αυτών, όπως το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η κατανάλωση αλκοόλ και ένα οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου, διευκρινίζουν οι επιστήμονες.
 Το πλήρες ρεπορτάζ στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΜΠΕ -  http://www.amna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου