Διαφωνία στην Ε.Ε. για την απαγόρευση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών


Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Περιβάλλοντος πραγματοποιήθηκε προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας επί πρόταση Οδηγίας για τη δυνατότητα περιορισμού ή απαγόρευσης των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στο σύνολο ή μέρος της επικράτειας τους.
Ισχυρή διαφωνία παρουσιάστηκε σήμερα από την πλειοψηφία των κρατών που αντιτίθενται στην καλλιέργεια και στα κράτη που την υποστηρίζουν. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστήριξε την πρόταση. Αν και η πλειοψηφία των χωρών δήλωσε πρόθυμη να συμφωνήσει για να τερματισθεί η σημερινή κατάσταση δεν επιτεύχθηκε συμφωνία λόγω της μη συγκέντρωσης του απαιτούμενου αριθμού ψήφων. Το ζήτημα θα επανέλθει στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος που θα λάβει χώρα τον Ιούνιο.
Πρόσφατα η Γαλλία επανέφερε την απαγόρευση της καλλιέργειας βιοτεχνολογικού καλαμποκιού Mon810 της Monsanto. Το αίτημα της γαλλικής κυβέρνησης προς την Κομισιόν βασίστηκε σε «σημαντικό ρίσκο για το περιβάλλον» που φάνηκε σε πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, κυρίως από μια συγκεκριμένη μελέτη της EFSA τον Δεκέμβρη του 2011 που αφορούσε το καλαμπόκι ΓΤ «bt11».

Διαβάστε το παλαιότερο άρθρο του Food-isimo : Η Ε.Ε. αντιστέκεται στα μεταλλαγμένα!


 Πηγή : Ξένος Γιώργος - http://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου