Περι Ξηρών καρπών. . .


Η κατανάλωση ξηρών καρπών μειώνει την χοληστερόλη?

Από πλήθος μελετών φαίνεται ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών ανά τακτά χρονικά διαστήματα μπορεί να βοηθήσει στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης προσπάθειας για τη μείωση των λιπιδίων του αίματος (π.χ. χοληστερόλη-τριγλυκερίδια). Συγκεκριμένα οι ξηροί καρποί αποτελούνται από συστατικά όπως η φυτική πρωτεΐνη, οι ίνες, η α-τοκοφερόλη, το φυλλικό οξύ, το μαγνήσιο, ο χαλκός, οι φυτοστερόλες και άλλες φυτοχημικές ουσίες.

Πάνω από 40 μελέτες παρέμβασης δείχνουν τα ευεργετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης ξηρών καρπών τόσο μέσω της μείωσης της LDL- χοληστερόλης αλλά και του λόγου LDL/HDL, σε υγιείς εθελοντές ή ασθενείς με μέτρια υπερχοληστερολαιμία. Σ’ αυτές τις μελέτες η χορήγηση ξηρών καρπών είναι γύρω στη μισή χούφτα δηλαδή 50-60 g κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα (Asia Pac J Clin Nutr. 2010;19(1):131-6. Sabaté J, Wien M.Nuts, blood lipids and cardiovascular disease).

Δείτε ακόμα το άρθρο του Food-isimo : Καρύδι : Ο «χρυσός» καρπός




Μην ξεχνάτε όμως ότι η προσπάθεια για τη βελτίωση των λιπιδίων του αίματος (λιπιδαιμικό προφίλ) δεν έγκειται μόνο στην κατανάλωση ξηρών καρπών αλλά σε μία γενικότερη αλλαγή του τρόπου ζωής, όπως η υιοθέτηση ενός υγιεινού διαιτολογίου και η συστηματική άσκηση.

Οι ξηροί καρποί παχαίνουν?

Σε γενικά πλαίσια οι ξηροί καρποί είναι ένα είδος τροφίμου πλούσιο σε θερμίδες αν σκεφτεί κανείς ότι περίπου το 50-70% του βάρους τους είναι λίπος. Το λίπος αυτό βέβαια αποτελείται από "καλά" λιπαρά, τα οποία είναι κυρίως μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, με κυρίαρχο το ελαϊκό οξύ. Γενικά δεν υπάρχουν τρόφιμα που παχαίνουν, αυτό που προκαλεί την πρόληψη βάρους είναι το θετικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή η κατανάλωση για μεγάλο χρονικό διάστημα περισσότερων θερμίδων από αυτές που απαιτούνται για τη διατήρηση του σωματικού βάρους.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, έχει διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις και έτσι δεν είναι εύλογο να συσχετιστεί η κατανάλωση των ξηρών καρπών με το σωματικό βάρος. Αν λοιπόν θέλετε να ενσωματώσετε στη διατροφή σας μία συνήθεια που δεν την είχατε πριν όπως το να τρώτε ξηρούς καρπούς, θα το κάνετε στα πλαίσια σνακ που θα είναι συγκεκριμένη ώρα. Η πρακτική αυτή σας βοηθά να αποφύγετε το τσιμπολόγημα, μια συνήθεια στην οποία οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς, και συνήθως προκαλεί την προσθήκη βάρους χωρίς να γίνει άμεσα αντιληπτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου