Στο δρόμο για ΠΟΠ το Γαλανό Μεταγγιτσίου


Το δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε το αίτημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταγγιτσίου για την καταχώρηση στο κοινοτικό μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων του ελαιολάδου με την ονομασία «Γαλανό Μεταγγιτσίου Χαλκιδικής - Galano Metaggitsiou Chalkidikis».

Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, στο πλαίσιο της προώθησης και της ανάδειξης της ποιότητας των τοπικών προϊόντων και των προϊόντων ΠΟΠ με την οποία έγινε αποδεκτό το αίτημα του Α.Σ. Μεταγγιτσίου. Ο κύριος λόγος για τη σύνταξη φακέλου υποψηφιότητας για ΠΟΠ είναι η διατήρηση του brand name «Γαλανό», μια ποικιλία που συναντάται και καλλιεργείται στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. 

Παράλληλα, όπως γίνεται στις περιπτώσεις αυτές, επιχειρήθηκε η σύνδεση του τοπικού πληθυσμού με την ποικιλία της ελιάς «Γαλανό». Η ιδιαιτερότητα της ποικιλίας εξαρτάται φυσικά από τα εδαφολογικά καικλιματολογικά στοιχεία της περιοχής του Μεταγγιτσίου αλλά πρόκειται επίσης για μία ποικιλία που μπορεί να αξιοποιηθεί ως ελαιοποιήσιμη αλλά και ως επιτραπέζια.

Ο συνεταιρισμός που ιδρύθηκε το 1924 στο Μεταγγίτσι Σιθωνίας με πρωταρχικό στόχο την εξυπηρέτηση των μελών του έχει επιδοθεί τα τελευταία χρόνια στην προώθηση των προϊόντων που παράγει το Μεταγγίτσι αλλά και πέρα από τα στενά όρια αυτού, και η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής.

Ταγκαλάκη Έλενα - http://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου