Νέες ποικιλίες ντομάτας > νέα ευκαιρία για έσοδα!


Καλύτερες οικονομικές αποδόσεις σε σχέση με τις συμβατικές προσφέρουν οι ποικιλίες «τσαμπί», «βελανίδι» και «kumato», οι οποίες κερδίζουν όλο και περισσότερο τις προτιμήσεις των καταναλωτών, προσφέροντας ευκαιρίες σε όσους θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια των συγκεκριμένων ποικιλιών.

Η νέα «μόδα» στη σαλάτα και τη μαγειρική για την ώρα βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε συγκεκριμένες αγορές. Κι αυτό το στοιχείο είναι που τις κάνει δελεαστικές ως προς την καλλιέργειά τους. Πιο συγκεκριμένα, η διάθεσή τους σε σούπερ μάρκετ και στις ξένες αγορές αποτελούν την καλύτερη οικονομικά λύση για αυτές τις ποικιλίες. Οι «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» (ΕΘΝΟΣ) μίλησαν με τον γραμματέα του αγροτικού συνεταιρισμού «Νότος» στην Ιεράπετρα της Κρήτης Αντώνη Πλεξουσάκη, ο οποίος και κάνει γνωστά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής της καλλιέργειας. Ο «Νότος» ασχολείται με τις νέες ποικιλίες «τσαμπί», «βελανίδι» και «kumato».

Όπως μας λέει ο κ. Πλεξουσάκης, «οι αποδόσεις είναι χαμηλότερες αλλά οικονομικά είναι καλύτερες. Επίσης το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο σε σχέση με τις συμβατικές ντομάτες, γι' αυτό συμφέρει η καλλιέργεια με ομάδα παραγωγών. Επίσης συμφέρει τους παραγωγούς η διάθεσή τους σε σούπερ μάρκετ ή στο εξωτερικό. Η πώληση γίνεται και σε χονδρεμπόρους, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση οι τιμές είναι χαμηλότερες λόγω και του ότι η ποιότητα είναι χαμηλότερη».


Ο κ. Πλεξουσάκης περιγράφει τις ποικιλίες :

«Η στρεμματική απόδοση στο ''τσαμπί'' είναι 12 με 16 τόνους. Και η μέση τιμή παραγωγού είναι στα 1,25 με 1,30 ευρώ το κιλό. Η απόδοση σε μεμονωμένους παραγωγούς είναι γύρω στους 18 τόνους. Αλλά επειδή συνεργάζονται με εμπόρους επιδιώκουν περισσότερες ποσότητες. Οσοι, όπως ο συνεταιρισμός μας, έχουν πελάτες σούπερ μάρκετ π.χ., κάνουμε ειδικό κλάδεμα προκειμένου να πετύχουμε καλύτερη ποιότητα. Αυτό προϋποθέτει εργατικά.

Επίσης οι αλυσίδες θέτουν συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας. Το τσαμπί προσφέρεται για εξαγωγές κι έχει ζήτηση μεγάλη ιδίως από ευρωπαϊκές χώρες. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές έχουν διαφορετικές συνήθειες και θεωρούν το τσαμπί που είναι αναπόσπαστο κομμάτι από το προϊόν ως ένδειξη φρεσκάδας και ποιότητας».

Σχετικά με την ποικιλία «βελανίδι», ο γραμματέας του συνεταιρισμού «Νότος» αναφέρει: «Η στρεμματική απόδοση είναι 6 με 9 τόνους και η τιμή παραγωγού είναι στα 2 ευρώ. Κι αυτό επειδή χρειάζεται συσκευασία.

Η σκουρόχρωμη ντομάτα ''kumato'' είναι ισπανική ποικιλία κι έχει την ιδιαιτερότητα του χρώματος. Την ποικιλία αυτήν την κάνουμε σε συνεργασία με την εταιρεία Syngenta, η οποία και μας παρέχει αποκλειστικά τον σπόρο. Η εποχή της είναι από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τις 15 Μαΐου. Η στρεμματική της απόδοση είναι 12 τόνοι και η τιμή περίπου στα 2 ευρώ το κιλό».

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο : 

1 σχόλιο:

  1. Διαβάστε επίσης :

    Πολύχρωμες ντομάτες made in Crete!

    http://food-isimo.blogspot.gr/2012/03/made-in-crete.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή