ΨΑΡΙΑ : Έκθεση φωτιά περι αισχροκέρδειας!


Ακριβά ψάρια «βαφτίζονται» σαρδέλες. Ολόκληρα φορτία πωλούνται παράνομα εν πλω, κατεψυγμένα εισαγόμενα μετατρέπονται σε φρέσκα ελληνικά, ενώ δεν κόβονται τιμολόγια ή δεν καταγράφονται οι πραγματικές ποσότητες αλιευμάτων, καταγγέλλει ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.

«Όργιο» κερδοσκοπίας και φοροδιαφυγής εκατομμυρίων ευρώ παρατηρείται στις ιχθυόσκαλες, στα λιμενικά καταφύγια και στους σταθμούς πώλησης ψαριών. Η κατάσταση οφείλεται στην ανυπαρξία ελέγχων και την έλλειψη σύγχρονων υποδομών. Αυτό καταγγέλλει στην κυβέρνηση ζητώντας άμεσα μέτρα ο πρόεδρος του νεοσύστατου Ενιαίου Φορέα Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Κώστας Ξυλούρης, ο οποίος λίγες ημέρες μετά τη συγχώνευση των δύο κλάδων και την ανάληψη των νέων του καθηκόντων πραγματοποίησε «νυχτερινές εφόδους» σε ιχθυόσκαλες σε όλη την Ελλάδα.



Ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα, όπως αποκαλύπτει στο «Εθνος», διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την παντελή απουσία του κράτους και των ελεγκτικών μηχανισμών του.

Μάλιστα, όπως λέει, τα ακριβά ψάρια, όπως μπαρμπούνια, και σαργοί, «βαφτίζονται» φθηνά, π.χ. σαρδέλες, σαφρίδια κ.ά., ολόκληρα φορτία ψαριών δεν φτάνουν ποτέ στις ιχθυόσκαλες και πωλούνται εν πλω παράνομα, κατεψυγμένα-νωπά εισαγόμενα αλιεύματα πωλούνται ως φρέσκα ελληνικά, ενώ δεν κόβονται πάντοτε τιμολόγια, αλλά και όταν κόβονται δεν καταγράφονται οι πραγματικές ποσότητες αλιευμάτων που φθάνουν στις ιχθυόσκαλες-αλιευτικά καταφύγια, όπως και τα πραγματικά είδη ψαριών.

Ο Κώστας Ξυλούρης στην καταγγελία προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας κατονομάζει την απουσία κτηνιάτρων και λιμενικών από τις ιχθυόσκαλες, αλλά και την έλλειψη αγορανομικών, υγειονομικών και οικονομικών ελέγχων.

Ο πρόεδρος του ενιαίου φορέα υπογραμμίζει ότι «δεν λειτουργούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη απώλεια εσόδων του Δημοσίου, ύψους πολλών εκατ. ευρώ, καθώς και τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή.

Παρουσιάζεται επίσης παντελής έλλειψη υγειονομικών ελέγχων σε όλες τις ιχθυόσκαλες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.

http://www.alphatv.gr/Newsroom/Alpha-News/Society  βρείτε το άρθρο με τίτλο "Έκθεση φωτιά για την αισχροκέρδια στα Ψάρια" για να δείτε το βίντεο από το δελτίο του ALPHA

Απουσία
Είναι απαράδεκτη η απουσία των κατά τόπους λιμενικών αρχών (οι πόρτες των φυλακίων σε όλες τις ιχθυόσκαλες είναι κλειστές), που είναι αρμόδιες για την τάξη και την ασφάλεια καθώς και τους αγορανομικούς ελέγχους, τον έλεγχο των σκαφών και των αλιευτικών εργαλείων, αλλά και για τον έλεγχο της παράνομης αλιείας. Τέλος, σε πολλές ιχθυόσκαλες υπάρχει έλλειψη κτιριακών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων».

Ωστόσο, στις έγγραφες καταγγελίες προς τους υπουργούς άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Ναυτιλίας Κωνσταντίνου Μουσουρούλη, ο οποίος, σύμφωνα με τον Κώστα Ξυλούρη, επικοινώνησε μαζί του και τον διαβεβαίωσε ότι έδωσε εντολή και το Λιμενικό Σώμα θα ανταποκριθεί άμεσα στα καθήκοντά του.

Ο Κώστας Ξυλούρης στις προτάσεις του προς τους υπουργούς για τα μέτρα αναφέρεται στην ανάγκη αυστηρών ελέγχων, στην αναβάθμιση των υποδομών, στην αλλαγή ωραρίου στους κτηνιάτρους, στις δυνατότητες εξαγωγών αλιευμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες από τις εύρωστες ιχθυόσκαλες, ενώ προτείνει τον εκσυγχρονισμό των προβληματικών και την εκχώρησή τους στις τοπικές κοινωνίες, περιφέρειες-δήμους.
«Η αλιεία είναι δυναμικός τομέας της εθνικής μας οικονομίας, που έχει τις δυνατότητες να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, αρκεί να προστατευθεί και να ισχύσει η νομιμότητα.

Είναι ανάγκη να προστατευθούν οι νόμιμοι παραγωγοί-έμποροι και να διασφαλιστούν τα έσοδα του κράτους που χάνονται. Αυτή είναι η αγωνία και ο στόχος μου και όχι π.χ. οι καταγγελίες "μπαλοτιές στον αέρα" κάποιων παραβάσεων για εντυπωσιασμό...» είπε με νόημα ο πρόεδρος Κώστας Ξυλούρης, περιμένοντας άμεσες ενέργειες από τους παραγωγούς.

Μανόλης Κοκολάκης - http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου