Διεθνής διάκριση για το Μοσχοφίλερο Σκούρα


Κάθε χρόνο από το 1988, το γνωστό έγκυο περιοδικό Οίνου Wine Spectator συντάσσει έναν κατάλογο από τα πιο συναρπαστικά κρασιά που οι εξειδικευμένοι συντάκτες του έχουν αξιολογήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών. Αυτά τα 100 κρασιά αντικατοπτρίζουν τις σημαντικές τάσεις, αναγνωρίζουν εξαιρετικούς παραγωγούς και προβάλλουν επιτυχημένες περιοχές και σοδειές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το 2012, τα κρασιά αυτής της τόσο σημαντικής λίστας επιλέχθηκαν μέσα από περισσότερες από 17.000 νέες κυκλοφορίες που αξιολογήθηκαν αππο τους συντάκτες του περιοδίκού μέσω τυφλής γευσιγνωσίας. Περισσότεροι από 5.500 από αυτά τα κρασιά κέρδισαν εξαιρετικές ή κλασικές αξιολογήσεις (90 μονάδες ή περισσότερες σε 100-βάθμια κλίμακα του Wine Spectator).



Ο κατάλογος περιορίστηκε με βάση τέσσερα κριτήρια : την ποιότητα (που εκφράζεται μέσα από τη βαθμολογία), την αξία (που εκφράζεται από την τιμή), τη διαθεσιμότητα (μετρούμενη με τα κιβώτια που παράγονται ή εισάγονται), και από αυτό που το περιοδικό αποκαλεί "X-factor", τον ενθουσιασμό δηλαδή που προκαλείται από ένα ανερχόμενο αστέρι-παραγωγό, από ένα κρασί που γίνεται σημείο αναφοράς ή ένα σημαντικό ορόσημο για μια οινοπαραγωγική περιοχή. Δεν υπάρχει όμως εξίσωση που καθορίζει τις τελικές επιλογές. Οι επιλογές αυτές αντικατοπτρίζουν την κρίση και το πάθος των συντακτών του περιοδικού για τα κρασιά που δοκίμασαν.

Στη λίστα του τρέχοντος έτους, εκπροσωπούνται 13 χώρες. Ο μέσος όρος της βαθμολογίας παραμένει σταθερά υψηλός στους 93 βαθμούς, και η μέση τιμή ανά φιάλη είναι 46 δολάρια, μόλις 2 δολάρια περισσότερο από ό, τι το 2011. 
Όσον αφορά στη χώρα μας, αυτή τη χρονιά αντιπροσωπεύεται από ένα και μόνο κρασί: Το Μοσχοφίλερο Σκουρά 2011, που καταλαμβάνει την 90η Θέση με 90 βαθμούς. Πέρυσι, στην ίδια λίστα και την 83η σειρά, βρισκόταν το Ασύρτικο του Σιγάλα 2010 με 91 βαθμούς.

Συγχαίρουμε το Γιώργο Σκούρα για αυτή τη μεγάλη επιτυχία, που φέρνει το απλό ελληνικό Μοσχοφίλερο ανάμεσα στα 100 καλύτερα κρασιά του κόσμου! Και του ευχόμαστε να συνεχίσει τις επιτυχίες του στον διεθνή oορίζοντα. τις χρειαζόμαστε σαν οινικός ελληνικός χώρος αλλά και σαν έλληνες όσο ποτέ άλλοτε!

1 σχόλιο:

  1. Αν και δεν πολυεμπιστεύομαι όλα αυτά τα βραβεία & τις διεθνείς διακρίσεις, πραγματικά το μοσχοφίλερο Σκούρα έχει αισθητή διαφορά στη φρεσκάδα και στη γεύση από άλλα κρασιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή