Παρέμβαση ΣΔΟΕ για τις ελληνοποιήσεις ντομάτας


Την παρέμβαση του ΣΔΟΕ προκάλεσαν οι καταγγελίες των αγροτών για εμπόριο ντοματών προέλευσης Σκοπίων στην Κρήτη με την ένδειξη ότι ήταν ελληνικές. Όπως ενημέρωσαν τους αγρότες στελέχη του παραρτήματος Κρήτης του ΣΔΟΕ ξεκίνησαν ήδη έλεγχοι σε συνεργασία με την κεντρική υπηρεσία του Σώματος στην Αθήνα.

Παράλληλα, έχει παρέμβει η Περιφέρεια Κρήτης αλλά και η διεύθυνση Εμπορίου Ηρακλείου. «Ελπίζουμε τουλάχιστον αυτή τη φορά να υπάρξει τιμωρία. Αν πράγματι θέλουν οι αρχές θα  πετύχουν να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση» επισημαίνει ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τυμπακίου Γιώργος Ντισπιράκης.


Όπως ήδη έχει γράψει το Agronews οι ιδιοκτήτες θερμοκηπίων φωτογράφησαν άδεια καφάσια στη χωματερή του Ηρακλείου, τα οποία έφεραν ετικέτες με την ένδειξη ότι περιείχαν τομάτες Σκοπίων. Στις ετικέτες αναγράφονται ακόμα τα πλήρη στοιχεία του Σκοπιανού εξαγωγέα και του Έλληνα εισαγωγέα, η επιχείρηση του οποίου έχει έδρα στην Αθήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές τοματών είναι νόμιμες.
Παράνομη είναι η διακίνηση τους ως ελληνικές. «Δεν έχουμε αντιληφθεί αυτό το διάστημα να πωλούνται από τα μανάβικα τομάτες με την ένδειξη ότι προήλθαν από τα Σκόπια» είπε ο κ. Ντισπιράκης που είναι και ο ίδιος τοματοπαραγωγός και αναγκάζεται να πουλάει τη σοδειά του με 10 λεπτά το κιλό.
Στο μεταξύ ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Ευριπίδης Κουκιαδάκης δηλώνει ότι πράγματι βάσει των ελέγχων έχουν διακινηθεί στην Κρήτη τομάτες Σκοπίων και το ερώτημα είναι αν πουλήθηκαν ως ντόπιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου