Διαβούλευση για το μέλλον της βιολογικής παραγωγής στην ΕΕ


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε εχτές Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013, τη διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση που απευθύνεται σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που ενδιαφέρονται για τη βιολογική παραγωγή στην Ευρώπη.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Ντάσιαν Τσιόλος, δήλωσε σχετικά με την κίνηση αυτή της Επιτροπής: «Η βιώσιμη διαχείριση των πόρων στις μέρες μας γίνεται ολοένα και πιο σημαντική σε πολιτικό επίπεδο, αφού και οι καταναλωτές παρακολουθούν πιο στενά το πώς παράγονται τα τρόφιμα.


Επομένως, τώρα είναι η στιγμή να δεσμευτούμε σε υψηλότερα πρότυπα για τη βιολογική παραγωγή και αν χρειαστεί να αναθεωρήσουμε τους κανόνες μας ώστε να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της βιολογικής παραγωγής στην Ευρώπη. Η ανοικτή δημόσια διαβούλευση είναι μια καταπληκτική ευκαιρία να εμπλακούν οι Ευρωπαίοι πολίτες στην προετοιμασία του μέλλοντος της ευρωπαϊκής βιολογικής παραγωγής».

Η δημόσια αυτή διαβούλευση της Κομισιόν θα συνδράμει τις προτάσεις της σχετικά με το νέο πλαίσιο του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) αριθ. 834/2007 του Συμβουλίου για τη βιολογική παραγωγή και την επισήμανση των βιολογικών προϊόντων (έκθεση της Κομισιόν, Μάιος 2012).

Οι κανόνες πιστοποίησης για την ευρωπαϊκή βιολογική παραγωγή καλύπτουν όλη την παραγωγική αλυσίδα από τα αγροκτήματα μέχρι το τελικό προϊόν που φτάνει στα πιάτα μας. Μόνο όσοι τηρούν αυτούς τους κανόνες μπορούν να χρησιμοποιούν στην ετικέτα των προϊόντων τους την ένδειξη «βιολογικό προϊόν» και το λογότυπο με το πράσινο φύλλο της ΕΕ στη συσκευασία.

Η δημόσια διαβούλευση θα καλύψει πιθανές απλοποιήσεις στο υπάρχον σύστημα, διατηρώντας όμως τα υψηλά στάνταρ όπως και τα θέματα ελέγχου στο διεθνές εμπόριο. Η διαβούλευση που ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου θα διαρκέσει ως τις 10 Απριλίου 2013. 

Μόλις ολοκληρωθούν και εξεταστούν όλοι οι παράμετροι τότε, γύρω στα τέλη του 2013, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταρτίσει τις ανανεωμένες προτάσεις της για το πολιτικό και νομικό πλαίσιο της βιολογικής γεωργίας στην Ευρώπη.     

Γιαννακοπούλου Φανή - http://www.agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου