Τσάι από καφέ: Ένα νέο υγιεινό ρόφημα


Στο υπαρξιακό δίλημμα «καφές ή τσάι» η απάντηση μπορεί πλέον να είναι «και τα δύο σε ένα». Πρόκειται για ένα αφέψημα σαν το τσάι που παράγεται από τα φύλλα του φυτού του καφέ και είναι πιο υγιεινό τόσο από τον κανονικό καφέ, όσο και από το τσάι. Το «καφε-τσάι» που παρασκευάζεται από το βράσιμο των φύλλων του καφέ και όχι από τους κόκκους του, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ουσίες ωφέλιμες για την υγεία, σύμφωνα με ερευνητές από τη Βρετανία.



Οι ερευνητές των διάσημων Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Κιού, στα περίχωρα του Λονδίνου, σε συνεργασία με γάλλους συναδέλφους τους ερευνητές από την Κοινή Ερευνητική Μονάδα για τις Γεωργικές Καλλιέργειες του Μονπελιέ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βοτανολογικό περιοδικό "Annals of Botany", σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», πιστεύουν ότι το τσάι από καφέ αποτελεί ένα άκρως υγιεινό ρόφημα, που είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τόσο τον κανονικό καφέ, όσο και το μαύρο ή το πράσινο τσάι. Μάλιστα, επειδή περιέχει μικρές ποσότητες καφεΐνης, δεν είναι ούτε τόσο πικρό όσο ο καφές, ούτε τόσο δυνατό όσο το τσάι.

Το τσάι από φύλλα καφέ θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού προβλήματος και διαβήτη. Τα φύλλα του περιέχουν περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από το συμβατικό τσάι, καθώς και μια φυσική χημική ουσία (τη μανγκιφερίνη) που υπάρχει σε αφθονία στα τροπικά φρούτα μάνγκο και καταπολεμά τις φλεγμονές στον οργανισμό, ρίχνει τη χοληστερίνη και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Το πλήρες ρεπορτάζ του Π. Δρακόπουλου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου