Όσπρια : Η πλούσια κληρονομιά μας


«Ελληνικά όσπρια : αναδεικνύοντας την πλούσια κληρονομιά μας» είναι το θέμα της 2ης Επιστημονικής Συνάντησης για τις Τοπικές Ποικιλίες που πραγματοποιείται την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στόχος των συζητήσεων αποτελεί η αναζήτηση και ανάλυση των πτυχών που μπορούν να συμβάλουν στην ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών οσπρίων της Ελλάδας. Τα όσπρια στα οποία θα εστιάσει η συζήτηση δεν είναι μονάχα τα γνωστά και περισσότερο διαδεδομένα  όπως η φάβα Σαντορίνης, η φακή Εγκλουβής Λευκάδας ή τα φασόλια Πρεσπών.


Υπάρχουν πολλές ακόμη ποικιλίες που διαμόρφωσαν μαζί ο αγρότης και το καλλιεργητικό περιβάλλον για δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια, και η συζήτηση θα στραφεί σε αυτά. Οι  «περιοχές» επίσης που έχουν τη δυνατότητα να αναδείξουν όλες τις ποικιλίες της χώρας είναι τα ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών, η γλωσσική προέλευση των οσπρίων,  η πιστοποίηση και η προστασία τους από την νοθεία, η ιστορία και η ποικιλότητα τους, τα καλλιεργητικά συστήματα, η προστασία τους από τις ασθένειες και τα έντομα καθώς οι δυνατότητες συμβολής τους στην τοπική ανάπτυξη και άλλα.
Πληροφορίες στο mail : bebeli@aua.gr (Πηνελόπη Μπεμπέλη ).

Πηγή : Agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου