Έκτακτη σύνοδος στην ΕΕ για το σκάνδαλο με το κρέας αλόγου


Στη λήψη αυστηρότερων μέτρων για το επεξεργασμένο κρέας προσανατολίζονται οι Ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας, οι οποίοι συνέρχονται εκτάκτως σήμερα Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες εν μέσω του διατροφικού σκανδάλου με το κρέας αλόγου που εντοπίστηκε σε προϊόντα με τη σήμανση «βοδινό». Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν αρμόδιοι ευρωπαίοι υπουργοί καθώς και ο επίτροπος για θέματα υγείας και καταναλωτών, Τόνιο Μποργκ.

Τη σύνοδο συγκάλεσε η Ιρλανδία που έχει την προεδρία της ΕΕ και είναι και η χώρα όπου πρώτα ανακαλύφθηκε το κρέας αλόγου σε κατεψυγμένα μπιφτέκια. Μεταξύ των μέτρων που πρόκειται να συζητηθούν είναι η αναγραφή της χώρας προέλευσης του κρέατος στην ετικέτα του προϊόντος.



Δεύτερη σύσκεψη εντός λίγων ημερών με εκπροσώπους της βιομηχανίας τροφίμων έχει συγκαλέσει στο Λονδίνο και ο Βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος, Όουεν Πάτερσον, με αφορμή τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις γύρω από την ύπαρξη κρέατος αλόγου σε έτοιμα γεύματα βοδινού που κυκλοφορούν στην αγορά.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ο κ. Πάτερσον έκανε λόγο για ενδείξεις «εγκληματικής δραστηριότητας» γύρω από την υπόθεση. Βρετανικά δημοσιεύματα εμπλέκουν συμμορίες μαφίας από την Ιταλία και την Πολωνία. Νέα συζήτηση θα διεξαχθεί και μεταξύ των βουλευτών μετά από αίτημα των Εργατικών της αντιπολίτευσης.


Εν τω μεταξύ, η αλυσίδα Tesco παραδέχθηκε ότι πουλούσε κατεψυγμένα γεύματα (σπαγγέτι μπολονέζ) με 60%-100% περιεκτικότητα σε κρέας αλόγου. Τα προϊόντα αποσύρθηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Οι βρετανικές αρχές θεωρούν ότι πηγή του διατροφικού σκανδάλου είναι η Ρουμανία. Η Ντέιλι Μέιλ δημοσιεύει φωτογραφίες από σφαγείο σε απομονωμένη περιοχή της βαλκανικής χώρας όπου στην είσοδο υπάρχουν φωτογραφίες αγελάδων, αλλά και αλόγων. Δημοσιεύματα αναφέρονται επίσης στην πιθανότητα διακίνησης στην αγορά και κρέατος γαϊδάρου, το οποίο, όπως και το αλογίσιο κρέας, παρουσιάζεται ως βοδινό.


Συνεχίζονται εξάλλου οι αναφορές και σε μεσολαβητές στην αλυσίδα πώλησης του κρέατος, ένας εκ των οποίων φέρεται να έχει έδρα την Κύπρο.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες αναφέρουν ότι η κατανάλωση κρέατος αλόγου δε συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Πραγματοποιούνται ωστόσο εξετάσεις για να διαπιστωθεί κατά πόσο το κρέας περιέχει ίχνη επικίνδυνων για την ανθρώπινη υγεία ουσιών που χρησιμοποιούνται για την εκτροφή αλόγων.

Πηγή : Reuters - agronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου