Κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για το διατροφικό σκάνδαλο με κρέας αλόγου


Συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Γεωργίας των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συνομιλίες που αναμένεται να επικεντρωθούν στο διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου, που λαμβάνει καθημερινά μεγάλες διαστάσεις με όλο και περισσότερες αποκαλύψεις για ευρεία χρήση του σε διάφορα προϊόντα διατροφής και προ μαγειρεμένα εδέσματα.

Προτεραιότητα των υπουργών θα είναι η θέσπιση αυστηρών κανόνων για την αναγραφή λεπτομερών και εξειδικευμένων στοιχείων στις ετικέτες τροφίμων και η επιβολή προστίμων σε όσους δεν τηρήσουν τις προδιαγραφές για τα στοιχεία κρέατος, που θα πρέπει να «φαίνονται» και να είναι αναλυτικά.


Πρόταση που υποβλήθηκε δημόσια το περασμένο Σάββατο από το γάλλο Πρωθυπουργό Φρανσουά Ολάντ και την οποία συμμερίστηκε με ανάλογη δήλωση και ο βρετανός υπουργός Περιβάλλοντος, Ουεν Πάτερσον.

Οι ανταποκριτές των ειδησεογραφικών πρακτορείων στις Βρυξέλλες αναφέρουν πως διακρίνεται μία συναίνεση μεταξύ των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ότι το διατροφικό σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και δεν αποτελεί πρόβλημα ορισμένων μόνον χωρών για αυτό και αναμένονται σήμερα νέα μέτρα και κοινό ψήφισμα.

Η Ιταλία ήταν η πιο πρόσφατη περίπτωση στην οποία αποκαλύφθηκε η πώληση αλογίσιου κρέατος μέσα σε συσκευασία με λαζάνια, πριν από δύο ημέρες ενώ την περασμένη Παρασκευή η Γερμανία ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν ίχνη από DNA αλόγου σε 67 από 830 προϊόντα διατροφής που ελέγχθηκαν.

http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου