Ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ


Σε ότι αφορά τη χώρα μας, ο πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Γιάννης Τσιάλτας δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι «θα χρησιμοποιήσουμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει η χώρα με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων και την προάσπιση της ασφάλειας των καταναλωτών».
Μάλιστα, ο ίδιος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει περάσει και στο παρελθόν κρέας αλόγου στην ελληνική αγορά, καμουφλαρισμένο ως μοσχαρίσιο. Γι' αυτό και διευκρινίζει ότι στη χώρα διενεργούνται έλεγχοι - ανεξάρτητοι αυτών που έχει ορίσει η Ε.Ε - για να εντοπιστούν οι πιθανές πύλες εισόδου ύποπτων τροφίμων, οι τρόποι και τα μέσα διακίνησης. Σημειώνεται δε, ότι ο συναγερμός δεν αφορά τους τόνους αλογίσιου κρέατος που νόμιμα φτάνουν στη χώρα μας.


Όπως προκύπτει από στοιχεία του 2012 που δημοσίευσε η Eurostat, στην Ελλάδα εισήχθησαν 74.300 κιλά αλογίσιου κρέατος. Από τα ίδια στοιχεία φαίνεται ότι η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Ισπανία είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές μας και οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι τα δεδομένα αφορούν το νόμιμο εμπόριο του συγκεκριμένου τύπου κρέατος. Το κίνητρο των διακινητών είναι το κέρδος. Για παράδειγμα, οι χονδρέμποροι αγοράζουν από ένα ρουμάνικο σφαγείο ένα κιλό αλογίσιο κρέας προς 0,57 ευρώ και το μοσχαρίσιο 3,40 ευρώ. 
Όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμα της εφημερίδας «financial times» ο καθηγητής Κάρελ Γουίλιαμς της Οικονομικής Σχολής του Μάντσεστερ, ειδικός στην ανάλυση των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων, τα φορτηγά-ψυγεία σχηματίζουν ουρές έξω από τα σφαγεία - π.χ. στην Ολλανδία -, με τους οδηγούς να μην έχουν ιδέα για το πού θα κατευθυνθούν. «Αυτό που συμβαίνει είναι ένα ατελείωτο ευρωπαϊκό εμπόριο, με το κρέας να στοιβάζεται σε φορτηγά 40 τόνων».

http://www.tanea.gr

1 σχόλιο:

  1. Την περασμένη εβδομάδα έγινε έφοδος σε ένα σφαγείο στην περιοχή Γιορκσάιρ της Αγγλίας και σε τρεις επιχειρήσεις εμπορίας κρέατος, καθώς υπήρχαν στοιχεία για απάτη: το κίνητρο για να «βαφτισθεί» το κρέας αλόγου μοσχαρίσιο είναι η διαφορά στην τιμή. Μεσολάβησαν μόλις λίγα 24ωρα από τη στιγμή που η υπεύθυνη της Υπηρεσίας Ασφάλειας των Τροφίμων (FSA) της Μ. Βρετανίας Καθρίν Μπράουν παραδέχτηκε ότι φαίνεται μάλλον απίθανο «να εντοπίσουμε πόσοι τελικά άνθρωποι έφαγαν κρέας αλόγου χωρίς να το γνωρίζουν».

    Έλεγχοι και στην Ελλάδα για το αλογίσιο κρέας
    http://www.tanea.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή