Φορμόλη στα ψάρια αφήνει ασυγκίνητο τον ΕΦΕΤ



«Ασυγκίνητος» παραμένει επί δυόμισι χρόνια ο ΕΦΕΤ, παρά τη νέα δίωξη που έχει ασκηθεί σε βαθμό κακουργήματος σε εταιρεία που διατηρεί ιχθυοκαλλιεργητικές μονάδες στον Πόρο, για παράβαση του άρθρου 279, δηλητηρίαση πηγών και τροφίμων, ήτοι χρήση δεκάδων τόνων της τοξικής και ύποπτης για καρκινογένεση φορμόλης.
Το ζήτημα, που έχει ανατεθεί σε τακτικό ανακριτή, «σέρνεται» τόσο καιρό διότι ο ΕΦΕΤ έχει επικαλεστεί αναρμοδιότητα για ελέγχους στην «πρωτογενή παραγωγή». Αν και το θέμα προέκυψε από διαφορετικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, δεν «ίδρωσε το αυτί» της παλαιότερης διοίκησης (έχει μηνυθεί) να προχωρήσει σε «δευτερογενή έλεγχο» στα συσκευασμένα προϊόντα-τρόφιμα που έρχονται στο τραπέζι μας και εξάγονται σε άλλες χώρες.


(*σ.σ. μακριά από τον υπογράφοντα η οποιαδήποτε μομφή για τις πρωτιές των υγιών επιχειρήσεων του κλάδου, που σέβονται και τη δημόσια υγεία). Επικοινωνήσαμε χθες με τη σημερινή ηγεσία του ΕΦΕΤ (ιδιαίτερο γραφείο Κ. Τσιάλτα) και την εταιρεία που καταγγέλλεται και αναμένουμε.
Φορμαλδεΰδη σε δείγματα
Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, αναφέρεται μεταξύ άλλων: «...Από τα προσκομισθέντα παραστατικά προέκυψε ότι η εταιρεία (...) είχε προμηθευτεί περίπου 77 τόνους φορμόλης από τον Ιανουάριο του 2008 έως και τον Ιούνιο του 2010 για τις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας στον Πόρο, γεγονός που δείχνει τη συστηματική και εκτεταμένη χρήση του σκευάσματος στις μονάδες. Κατά τις επιθεωρήσεις που πραγματοποίησε η υπηρεσία την 1/3/2011 και 6/4/2011 στις ιχθυοκαλλιέργειες της εταιρείας, ο υπεύθυνος δήλωσε ότι από τα μέσα Ιουνίου του '10 δεν χρησιμοποιείται πλέον φορμόλη. Ομως βρέθηκε φορμαλδεΰδη σε δείγματα που ελήφθησαν (...) γεγονός που αποδεικνύει ότι η χρήση του εν λόγω σκευάσματος συνεχίζεται».
Η εταιρεία στο απολογητικό της υπόμνημα στην Υπηρεσία Επιθεωρητών «παραπέμπει σε επιστολή της στην οποία δηλώνει ότι η φορμόλη χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη συντήρηση των νεκρών ψαριών και τον ψεκασμό των χρησιμοποιημένων διχτυών, χωρίς να δώσει επαρκή στοιχεία για τις απαιτούμενες ποσότητες και συγκεντρώσεις στις παραπάνω χρήσεις.
»Δεν δόθηκαν επίσης στοιχεία για την τελική διάθεση των 77 τόνων φορμόλης στο περιβάλλον.
»Από τα διαπιστωθέντα κατά τις επιθεωρήσεις της ΕΥΕΠ προκύπτει ότι οι ποσότητες φορμόλης κατέληξαν ενδεχομένως στην ατμόσφαιρα (μέσω αποτέφρωσης των νεκρών ιχθύων), τη θάλασσα (από τον ψεκασμό των διχτυών στην προβλήτα) και το έδαφος (από διάθεση των νεκρών ιχθύων στη χωματερή Δήμου Πόρου πριν από τη σύναψη σύμβασης με [σ.σ. άλλη] εταιρεία, χωρίς να είναι εφικτός ο υπολογισμός των σχετικών ποσοτήτων. Όσον αφορά τις συσκευασίες της φορμόλης, η εταιρεία απέστειλε παραστατικά επιστροφής στην προμηθεύτρια εταιρεία για ένα μικρό μόνο μέρος των δοχείων της φορμόλης.
»Συνεπώς δεν αναιρείται η παράβαση».
Υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησαν όλα στις 4/6/2010, όταν βρέθηκαν από κατοίκους του Πόρου 64 τριαντάκιλα δοχεία φορμόλης (περίπου δύο τόνοι) επί του οδοστρώματος πολυσύχναστου δρόμου. Στη συνέχεια, υπεβλήθη σχετική καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Πόρου και σε περίπου δέκα φορείς του κράτους!
Του ΦΙΛΗ ΚΑΪΤΑΤΖΗ - http://www.enet.gr 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου