Δημιούργησαν κοτόπουλα που δεν μεταδίδουν τη γρίπη των πτηνών


Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακάλυψαν τρόπο να τροποποιούν γενετικά τα κοτόπουλα, ώστε να μην μεταδίδουν τη γρίπη των πτηνών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».

Η γρίπη των πτηνών, που προκαλείται από τον ιό Η5Ν1, συνήθως προσβάλλει τα πουλερικά, αλλά μπορεί να περάσει στους ανθρώπους εάν έρθουν σε στενή επαφή με άρρωστα πτηνά, προκαλώντας επικίνδυνα αναπνευστικά προβλήματα και άλλες επιπλοκές. Τα πρώτα κρούσματα της νόσου σε ανθρώπους καταγράφηκαν το 1997 στο Χονγκ Κονγκ. Μια ευρύτερη έξαρση σε παγκόσμιο επίπεδο συνέβη το 2004 και έκτοτε καταγράφονται σποραδικά κρούσματα σε πολλές χώρες.



Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και του Εδιμβούργου ανακοίνωσαν ότι τα γενετικώς τροποποιημένα κοτόπουλα μπορούν να μολυνθούν από τον ιό, αλλά όχι για να τον μεταδώσουν σε άλλα πουλερικά.

«Τα κοτόπουλα αποτελούν δυνητικούς ενδιάμεσους ξενιστές, που μπορεί να επιτρέψουν σε νέα στελέχη της γρίπης να μεταδοθούν στους ανθρώπους», δήλωσε ο δρ Λώρενς Τάιλυ, από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ. «Η αποτροπή της μετάδοσης του ιού μεταξύ των πουλερικών μπορεί να ελαττώσει την οικονομική επίπτωση της νόσου και ταυτοχρόνως τον κίνδυνο μολύνσεως των ανθρώπων».

Ο δρ Τάιλυ επεσήμανε ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια, προσθέτοντας πως τα πουλερικά που δημιουργήθηκαν δεν προορίζονται για κατανάλωση από ανθρώπους.

«Η γενετική τροποποίηση που περιγράφουμε είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την δημιουργία κοτόπουλων που είναι εντελώς ανθεκτικά στην γρίπη των πτηνών», είπε ο δρ Τάιλυ. «Τα συγκεκριμένα πουλερικά προορίζονται μόνον για ερευνητικούς σκοπούς και όχι για κατανάλωση».

Τα πτηνά τροποποιήθηκαν με ένα νέο γονίδιο, το οποίο παράγει ένα μόριο «παραλλαγής» που μιμείται στοιχεία του ιού της γρίπης των πτηνών. Όταν ο αληθινός ιός μπει στον οργανισμό του τροποποιημένου πτηνού, ξεγελιέται από το μόριο αυτό και προσπαθεί να αναπαραχθεί με αυτό, αντί με έναν άλλο αληθινό ιό, με επακόλουθο να διαταράσσεται ο κύκλος της αναπαραγωγής του.

Το αποτέλεσμα είναι να αρρωσταίνει μεν το τροποποιημένο κοτόπουλο λόγω της μόλυνσης, αλλά να μην δημιουργούνται αρκετές κόπιες του ιού ώστε να μεταδοθούν σε άλλα πτηνά – τροποποιημένα ή μη.

«Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι πολύ ενθαρρυντικά», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Έλεν Σανγκ, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Η έρευνα αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση για την βελτίωση της οικονομικής και διατροφικής ασφάλειας σε πολλές περιοχές του κόσμου όπου ενδημεί η γρίπη των πτηνών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου