Δημιουργείται ο πρώτος αστικός αμπελώνας!


Τον πρώτο αστικό αμπελώνα θα δημιουργήσει σε λίγο καιρό ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Εργαστήρι Αμπελουργίας του ΑΠΘ και το Κτήμα Γεροβασιλείου.
Το φρεζάρισμα και οι υπόλοιπες εργασίες προετοιμασίας του εδάφους προχωρούν και με σύμμαχο μας τον καιρό (από τις αρχές Απριλίου) θα γίνει η φύτευση 480 φυτών με οινοποιήσιμες ποικιλίες λευκές και κόκκινες. Για τις ανάγκες του αμπελώνα θα διατεθούν 2 στρέμματα από την συνολικής έκτασης 8 στρεμμάτων ιδιόκτητης έκτασης του δήμου Θεσσαλονίκης, απέναντι από τον Καυτατζόγλειο Στάδιο.



Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο αστικός αμπελώνας θα έχει αρχικά εκπαιδευτικό σκοπό και ο δήμος Θεσσαλονίκης αναμένεται να έχει τη δική του παραγωγή και τη δυνατότητα να δημιουργήσει κρασί σε τρία με τέσσερα χρόνια. Το κρασί αυτό θα μπορούσε να δοθεί σε πλειστηριασμό για κοινωφελείς σκοπούς, όπως συμβαίνει, μεταξύ άλλων, στο Παρίσι, όπου λειτουργεί αστικός αμπελώνας.

Ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι ο χώρος θα είναι επισκέψιμος για τα σχολεία, αλλά και για τους τουρίστες. Την φροντίδα των φυτών θα αναλάβουν οι υπάλληλοι του δήμου και οι φοιτητές του Εργαστηρίου Αμπελουργίας του ΑΠΘ, οι οποίοι θα κάνουν την πρακτική τους άσκηση.

Η δημιουργία αστικού αμπελώνα εντάσσεται στο πλαίσιο κατασκευής δέκα νέων πάρκων, σε ελεύθερους και απεριποίητους έως σήμερα χώρους με χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο».

Τη διαχείριση και τη λειτουργία του αμπελώνα θα την έχει το Τμήμα Συντήρησης της αντιδημαρχίας. Δεν είναι ακόμα γνωστό, πάντως, τι θα γίνει με τη διαχείριση της συγκομιδής αν και ως διάσημος οινοποιός ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης θα έχει πολλές ιδέες!
Πηγή : ΕΤ3 – ΑΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου