Η Ολλανδία ανακαλεί 50.000 τόνους κρέατος!

Την ανάκληση 50.000 τόνων κρέατος που έχει πωληθεί σε όλη την Ευρώπη σαν βοδινό ανακοίνωσαν χθες οι ολλανδικές αρχές με το αιτιολογικό ότι δεν είναι δυνατόν να διευκρινιστεί η πηγή της ποσότητας που ενδεχομένως να περιέχει κρέας αλόγου.
 
Η ανάκληση αφορά 370 εταιρείες σε όλη την Ευρώπη και άλλες 132 στην Ολλανδία που αγόρασαν κρέας από δύο ολλανδικές εταιρείες, αναφέρει η αρχή ασφάλειας τροφίμων της χώρας. Σύμφωνα με την ολλανδική αρχή, οι εταιρείες είναι η Wiljo Import en Export B.V. και η Vleesgroothandel Willy Selten, που έχουν τον ίδιο ιδιοκτήτη. Το κρέας πωλήθηκε από την 1η Ιανουαρίου 2011 ώς τις 15 Φεβρουαρίου 2013.


Αν και οι αρχές παραδέχονται ότι η πηγή του δεν είναι δυνατόν να εντοπιστεί, προσθέτουν πως "δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία". Οι ολλανδικές αρχές παραδέχτηκαν εξάλλου ότι μέρος της ποσότητας ίσως να έχει καταναλωθεί. Από τις αρχές του 2013 το σκάνδαλο με την ανάμειξη κρέατος αλόγου με άλλα κρέατα και την πώλησή του σαν βοδινού έχει απλωθεί σε σχεδόν όλη την Ευρώπη : χιλιάδες τόνοι έχουν ανακληθεί από την κυκλοφορία και πολλά προϊόντα αποσύρθηκαν προσωρινά εξοργίζοντας και ανησυχώντας τους καταναλωτές.

Η βρετανική αλυσίδα σούπερ-μάρκετ Asda ανακοίνωσε εξάλλου την Τρίτη (9/04) ότι "πολύ χαμηλά επίπεδα" της καρκινογόνου ουσίας φενιλβουλταζόνης (φαρμάκου που χορηγείται σε ζώα, κυρίως σε άλογα, ως παυσίπονο και αντιπυρετικό) εντοπίστηκε σε κονσέρβες κορν μπιφ (παστό βοδινό). Πρόκειται για το πρώτο τέτοιο κρούσμα που καταγράφεται στη χώρα.

Η Βρετανική Αρχή Ασφαλείας των Τροφίμων (FSA) ανακοίνωσε ότι το επίπεδο του φαρμάκου, που απαγορεύεται να εισέλθει στην ανθρώπινη τροφική αλυσίδα, συνιστά μικρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, καθώς από τις εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε ότι η περιεκτικότητα ήταν τέσσερις μονάδες στο δισεκατομμύριο (4ppb).

Πηγή : Αυγή –alfavita.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου