Από τα πλέον ασφαλή της Ε.Ε τα αγροτικά προϊόντα λέει το ΥπΑΑΤ



Ο κ Γ Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT – HELLAS δήλωσε :  

Λαμβάνοντας υπόψη δημοσιεύματα στην Ευρώπη σχετικά με την «έρευνα» του ελληνικού γραφείου της Greenpeace εκτιμούμε ότι τα ευρήματα δεν αιτιολογούν τους πηχιαίους τίτλους, και γίνεται εκμετάλλευση της άγνοιας του κοινού. Έννοιες όπως τα MRLs, τα «απαγορευμένα φυτοφάρμακα» και οι τοξικολογικές ιδιότητες των χημικών, επισείονται ως κρυμμένοι κίνδυνοι. Μόνο σε ένα από τα 24 συνολικά δείγματα φυτοπροστατευτικών που ελέγχθηκαν, τα ανώτατα όρια είναι παραπάνω από τα επιτρεπτά. 


Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα της Greenpeace της 13ης Μαΐου με τίτλο «Προσοχή Φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά».
Αν όμως διαβάσει κανείς πολύ προσεκτικά ένα προς ένα όσα ανακοινώθηκαν, αυτά συνηγορούν (εκτός ενός δείγματος πατάτας) στο ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, και ότι οι έλεγχοι που γίνονται είναι αποτελεσματικοί. Η παρουσίασή τους όμως έγινε με παραλείψεις και αποσιωπήσεις, ώστε να δημιουργηθεί ακριβώς η αντίθετη εντύπωση, με ζημιά των γεωργών μας.
 «Με βάση τα αποτελέσματα που η ίδια η Greenpeace δημοσιεύει στην εν λόγω «έρευνα» του ελληνικού γραφείου της, αναφέρεται ότι σε 24 δείγματα που εξετάστηκαν μόνον ένα βρέθηκε να περιέχει φυτοφάρμακα σε συγκέντρωση ανώτερη των ανώτατων επιτρεπτών ορίων. Ως εκ τούτου τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια των γεωργικών μας προϊόντων» σημειώνει σε ανακοίνωση απάντησή του το ΥΠΑΑΤ (16.5.2013).
Επιπρόσθετα η κ. Κυριακή Μαχαίρα, Διευθύντρια του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, (Συνέντευξη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 2/12/2012) διαβεβαιώνει ότι τα γεωργικά προϊόντα που παράγονται στην Ε.Ε., αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα, είναι από τα ασφαλέστερα στον κόσμο.
«Από τους ελέγχους προκύπτει ότι τα γεωργικά προϊόντα της χώρας μας δεν έχουν πρόβλημα υπολειμμάτων. Έχουν μπει πολύ αυστηροί κανόνες όσον αφορά τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων. Μπορώ να πω ότι τα γεωργικά φάρμακα είναι από τις πληρέστερα ελεγμένες χημικές ουσίες με τις οποίες έρχεται σε επαφή ο άνθρωπος». 

Η ζημιά όμως που μπορεί να προκληθεί επίσης στις διεθνείς αγορές για τα ελληνικά προϊόντα είναι ανυπολόγιστες σε μια περίοδο μάλιστα που με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών παρουσιάζουν αύξηση 22% κατ όγκο και 26,2% κατ αξία το πρώτο δίμηνο του 2013 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012 .Τέτοια δημοσιεύματα σε συνδυασμό με τα γεγονότα για τις φράουλες, τα οποία πιστεύουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα μπορούσαν με τους κατάλληλους ελέγχους να είχαν αποτρέψει, εκ του μη όντος  δημιουργούν κινδύνους στην ομαλή εξέλιξη των εξαγωγών μας.
Είναι γνωστό ότι οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν την τελευταία τριετία στηριγμένες  στα πλεονεκτήματα των προϊόντων της χώρας μας, διότι οι Ευρωπαίοι αγοραστές-καταναλωτές προτιμούν τα ελληνικά φρούτα και λαχανικά , λαμβάνοντες υπόψη ότι :
- Τηρούνται αυστηρά οι κανόνες της Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και ασφαλείας και γίνεται    έλεγχος της φυτο-υγείας.
- Η ποιότητα και η ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων διασφαλίζεται επίσης  με συχνές αναλύσεις υπολειμμάτων δραστικών ουσιών σε διαπιστευμένα εργαστήρια αναλύσεων καθώς και με την τήρηση της ιχνηλασιμότητας σε όλα τα στάδια παραγωγής των προϊόντων   (από το κάθε αγροτεμάχιο μέχρι την τελική συσκευασία και για κάθε παρτίδα ξεχωριστά).
- Σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς για  Ποιότητα – Συνέπεια – Ασφάλεια , ανταποκρίνονται πλήρως με πρακτικές που χαρακτηρίζονται από ευθύνη και σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
- Μέσα στα  πλαίσια των διεθνών προτύπων, εφαρμόζονται συστήματα διασφάλισης ποιότητας και πιστοποίησης  βάση των προτύπων GLOBAL GAP,AGRO 2.1 & 2.2,  ISO 22000,  ISO 9001, IFS και BRC
- Έχουν προσαρμοσθεί στις αυστηρότερες προδιαγραφές που τίθενται από τις αγορές για υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
«Η χώρα μας, σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μεταξύ εκείνων των κρατών-μελών στα οποία ανιχνεύονται οι λιγότερες υπερβάσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων σε προϊόντα φυτικής προέλευσης Είναι πολύ σημαντικό αυτό να το γνωρίζουν οι Έλληνες καταναλωτές» έχει σημειώσει και στο παρελθόν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σημειώνεται ότι και στην ετήσια έκθεση του 2012 της Greenpeace για τους ελέγχους στα φρούτα και λαχανικά στην Γερμανία ,στην οποία μεγάλες αλυσίδες  καταστημάτων απαιτούν αυστηρότερες προδιαγραφές και από αυτές της  ΕΕ ,τα ελληνικά προϊόντα, κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις από απόψεως καθαρότητας σε υπολείμματα των καταναλισκόμενων φρούτων & λαχανικών. 
Θεωρούμε  ότι  γενεσιουργός αιτία της κατάστασης πού επιτρέπει την  καταγραφή τέτοιων φημολογιών για την ελληνική εσωτερική αγορά, όπως κατ επανάληψη έχουμε επισημάνει, είναι η μη εφαρμογή ,ως έχει η χώρα μας υποχρέωση, των κανόνων τυποποίησης της ΕΕ. Τυχόν αιτιάσεις για αύξηση του κόστους διακίνησης και επομένως και της τιμής κατανάλωσης, αντικρούονται  από το γεγονός ότι τα εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα  παίρνουν εύσημα από άκρως απαιτητικές αγορές όπως η Γερμανική και μάλιστα πωλούμενα, όπως όλοι γνωρίζουν , σε τιμές ακόμη και χαμηλότερες από αυτές που πληρώνει ο Έλληνας καταναλωτής, παρά τα κόμιστρα για τα τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα που μας χωρίζουν από τις αγορές αυτές.


Πρέπει να θωρακίσουμε τη φήμη των ελληνικών προϊόντων και στην εσωτερική αγορά  με την πλήρη εφαρμογή της τυποποίησης, ώστε να είναι εφικτός ο  έλεγχος της ποιότητας  και της υγιεινής κατάστασης τους για την προστασία της υγείας και της τσέπης του Έλληνα καταναλωτή αλλά και του εισοδήματος των παραγωγών .Θεωρούμε ότι δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλουν εξαιρετικά αποτελεσματικά και στο κλείσιμο της διαβόητης «ψαλίδας» που πολλά χρόνια τώρα «προβληματίζει» σε βάρος του καταναλωτή αλλά και των εσόδων του κράτους.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου : 
 Με αφορμή δημοσίευση έρευνας της Greenpeace, στο διαδίκτυο στις 13-5-2012, με τίτλο: «Προσοχή Φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά», το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει τα εξής :

-Με βάση τα αποτελέσματα που η ίδια η Greenpeace δημοσιεύει, αναφέρεται ότι σε 24 δείγματα που εξετάστηκαν μόνον ένα βρέθηκε να περιέχει φυτοφάρμακα σε συγκέντρωση ανώτερη των ανώτατων επιτρεπτών ορίων. Ως εκ τούτου τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια των γεωργικών προϊόντων και δεν αιτιολογούν τους πηγαίους τίτλους της έρευνας.
-Εσφαλμένα στο δημοσίευμα συγχέεται η ανίχνευση απειροελάχιστων συγκεντρώσεων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα υπόλοιπα δείγματα με τις φράσεις και οδηγίες ασφαλείας που αναγράφονται στην άδεια διάθεσης στην αγορά και στη συσκευασία των φυτοφαρμάκων και αφορούν το γεωργό που χρησιμοποιεί το πυκνό σκεύασμα και όχι τον καταναλωτή.
-Επίσης εσφαλμένα συγχέονται οι φράσεις και οδηγίες ασφαλείας με υπολείμματα ειδικά στην περίπτωση των εισαγόμενων προϊόντων όπου η χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων δεν γίνεται καν στη χώρα μας, αλλά στη χώρα προέλευσης του συγκεκριμένου προϊόντος. 
-Εσφαλμένα θεωρείται η ουσία flufenoxuron που ανιχνεύτηκε σε δείγμα μήλου ως προστατευτικό του ξύλου των δένδρων, καθώς πρόκειται για φυτοπροστατευτική ουσία που επιτρέπονταν να χρησιμοποιείται στα μήλα μέχρι 31-12-2012 και τα μήλα του δείγματος δεν διευκρινίζεται αν ήταν περσινής εσοδείας.
-Εσφαλμένα στοχοποιούνται οι κατ΄ εξαίρεση άδειες διάθεσης στην αγορά, αφού σε κανένα από τα δείγματα δεν υπήρξε υπέρβαση ή παράνομη χρήση φυτοπροστατευτικού προϊόντος στο οποίο να χορηγήθηκε κατ΄ εξαίρεση άδεια διάθεσης στην αγορά 120 ημερών. Εντοπίστηκαν ίχνη diphenylamine σε συγκέντρωση κατά πολύ μικρότερη των ανώτατων επιτρεπτών ορίων σε μήλα Ελληνικής και Ισπανικής προέλευσης.
-Εσφαλμένα αναφέρεται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιτρέπει και ενθαρρύνει τη χρήση τοξικών και επικίνδυνων ουσιών στην καλλιέργεια της τροφής μας, καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διενεργεί εκτεταμένο πρόγραμμα ελέγχων υπολειμμάτων σε εγχώρια και εισαγόμενα προϊόντα.
Ως αποτέλεσμα των ελέγχων έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα διοικητικές κυρώσεις σε εξακόσιες σαράντα δύο (642) περιπτώσεις παράνομης χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και εισαγωγής φυτικών προϊόντων που έφεραν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων υψηλότερα από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου εκατόν εξήντα τριών χιλιάδων και διακοσίων ευρώ (1.163.200 €).
Με τη με αριθ. πρωτ. 2519/28169/5-3-2013 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θεσπίστηκε η ηλεκτρονική καταγραφή της λιανικής πώλησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Το νέο σύστημα αναμένεται να φέρει «επανάσταση» στο χώρο των γεωργικών φαρμάκων, καθώς για πρώτη φορά θα είναι δυνατόν να υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία στα γεωργικά φάρμακα, που θα επιτρέψουν τη χάραξη και εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων προς όφελος του περιβάλλοντος και του Έλληνα παραγωγού και του καταναλωτή.
Η ηλεκτρονική καταγραφή της λιανικής πώλησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι μια ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία τα καταστήματα λιανικής πώλησης φυτοπροστατευτικών προϊόντων με χρήση ειδικών κωδικών καταχωρούν κάθε λιανική πώληση με σκοπό τη συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων. Κάθε καταχώρηση αφορά τόσο τα στοιχεία του προϊόντος που πωλείται, όσο και στοιχεία για τη χρήση του προϊόντος (περιοχή, καλλιέργεια κ.α.).
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και οργανώσεις μεταξύ των οποίων και την Greenpeace προχώρησε στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων, το οποίο πρόκειται να εκδοθεί άμεσα. Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης προβλέπεται μεταξύ άλλων η θέσπιση συστήματος κατάρτισης των επαγγελματιών χρηστών φυτοπροστατευτικών προϊόντων (π.χ. παραγωγών). Μετά τις 26-11-2015 η πώληση γεωργικών φαρμάκων εγκεκριμένων για επαγγελματική χρήση περιορίζεται στα πρόσωπα που διαθέτουν πιστοποιητικό κατάρτισης.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι αποφασισμένο να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τη διασφάλιση της υγείας των καταναλωτών. Η Greenpeace καλείται να ενημερώσει την αρμόδια αρχή του Υπουργείου μας για τα στοιχεία του μοναδικού δείγματος όπου διαπιστώθηκε υπέρβαση των ανώτατων επιτρεπτών ορίων υπολειμμάτων, έτσι ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα και στην περίπτωση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου