Τα μαζεύει η Κομισιόν με το ελαιόλαδο στα εστιατόρια

Απέσυρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προτάσεις της σχετικά με τους νέους κανόνες για τη διάθεση ελαιόλαδου στα εστιατόρια, λόγω των έντονων αντιρρήσεων που ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ. Τον Ιούνιο του 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει νέους κανόνες για την προστασία των καταναλωτών από την απάτη σχετικά με την ποιότητα του ελαιόλαδου.

Σύμφωνα με τους κανόνες αυτούς από 1ης Ιανουαρίου 2014, τα εστιατόρια θα έπρεπε να σερβίρουν το ελαιόλαδο σε φιάλες μίας χρήσης και όχι σε δοχεία ή μπολ που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί. Ωστόσο, η Επιτροπή δέχθηκε δριμεία κριτική για τις προτάσεις της, κυρίως από τα κράτη-μέλη του βορρά, τα οποία υποστήριξαν ότι οι νέοι κανόνες αποσκοπούν στην προστασία των ελαιοπαραγωγικών χωρών του νότου.



«Αποφάσισα να αποσύρω τις προτάσεις κανονισμού, καθώς δεν είχαν την απαραίτητη στήριξη των κρατών-μελών την περασμένη εβδομάδα» δήλωσε ο Επίτροπος, αρμόδιος για θέματα γεωργίας, Ντάσιαν Σιόλος. Σύμφωνα με ίδιο, την πρόταση της Επιτροπής αποδέχθηκαν μόνο 15 κράτη-μέλη, ενώ μια μεγάλη ομάδα κρατών μελών την καταψήφισαν.

Παρ' όλα αυτά, ο Ντ.Σιόλος ανακοίνωσε την πρόθεση της Επιτροπής να επαναφέρει νέες προτάσεις για την προστασία των καταναλωτών σχετικά με την ποιότητα του ελαιόλαδου, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τις θέσεις όλων των χωρών-μελών. Η Ε.Ε είναι πρώτη στην παραγωγή ελαιόλαδου παγκοσμίως και πρώτη στην κατανάλωσή του.

Πηγή : www.reporter.gr


2 σχόλια:

  1. Είχα αναδείξει το θέμα της απόσυρσης ελαιολάδου από τα εστιατόρια από την Τρίτη (21/4) όπου κι είχα επισημάνει πόσο κομπλεξικοί είναι αυτοί οι Βόρειοι Ευρωπαίοι...!!! Δυστυχώς κατα μία έννοια βγήκα αληθινός καθώς μπλόκαραν αυτό το μέτρο, που κατά την γνώμη μου ήταν στο σωστό δρόμο και προστάτευε τον καταναλωτή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υγ. Να είστε έτοιμοι να δείτε έρευνες οι οποίες αμφισβητούν την θρεπτική αξία και τα οφέλη από την κατανάλωση του ελαιολάδου! Ήδη μπορώ να πώ ότι έχουν πέσει άρθρα στα χέρια μου και νομίζω ότι στο μέλλον έχουμε να ακούσουμε πολλά κ να τραβάμε τα μαλλιά μας!

    Υγ2. Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή