Πρέπει να πλένουμε το κοτόπουλο πρίν το μαγειρέψουμε ?

Τα νωπά πουλερικά σε ποσοστό της τάξεως του 65% είναι επιμολυσμένα με το βακτήριο της Σαλμονέλας.  Σύμφωνα όμως με εκπρόσωπο της FSΑ, η λύση δεν είναι το πλύσιμό του πριν από το μαγείρεμα. «Το νερό της βρύσης δεν απομακρύνει τα βακτήρια που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις- αυτό συμβαίνει μόνο με το καλό μαγείρεμα. Πλένοντας το νωπό κοτόπουλο το πιθανότερο που μπορεί να επιτύχει κάποιος είναι να διασπείρει τα μικρόβια στην κουζίνα».
Τα πουλερικά είναι ίσως μία από τις πιο συνηθισμένες τροφές στην εβδομαδιαία διατροφή μας καθώς αποτελούν μία υγιεινή και διαιτητική τροφή. Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε ότι το κοτόπουλο είναι πολύ ευαίσθητο στις μικροβιακές αλλοιώσεις καθώς επίσης και ο τρόπος προετοιμασίας του μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους. 
Ο μεγαλύτερος όλων είναι η λοίμωξη από το βακτήριο της Σαλμονέλας, η οποία ονομάζεται Σαλμονέλωση και τα συμπτώματά της είναι : διάρροια, πυρετός, εμετός και κοιλιακές κράμπες και μπορεί να επιφέρει μέχρι κ το θάνατο του ατόμου που θα μολυνθεί. Η σαλμονέλα προκαλείται, όταν το μικρόβιο της διεισδύσει στο επιθήλιο του λεπτού εντέρου και προκαλέσει φλεγμονή με αποτέλεσμα να παραχθεί μια εντεροτοξίνη στα εντερικά κύτταρα.

http://www.diatrofisimera.gr – Ζακχαίου Κυριακή (Κλινική διατροφολόγος/ βιοχημικός)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου