Ελληνικά προϊόντα και με τη βούλα

Θα φέρουν σήμα εθνικότητας και θα κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες: φυσικά, μεταποιημένα και βιομηχανικά.

Ύστερα από πολύμηνες διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, αλλά και τους ελληνικούς επιχειρηματικούς φορείς, τελικώς το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, και κυρίως η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, κατόρθωσε να διαμορφώσει το νομοσχέδιο για το «Σήμα Ελληνικών Προϊόντων και Υπηρεσιών».


Το συγκεκριμένο κείμενο είναι ενταγμένο στο περίφημο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου το οποίο θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή και θα ψηφιστεί εντός των προσεχών ημερών (Σεπτέμβριο). Η νομοθετική πρωτοβουλία, που ξεκίνησε από τον γενικό γραμματέα Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνό, στη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων, πρόκειται να «επικυρώσει» μια τάση η οποία δεν είναι απλώς διακριτή αλλά αρχίζει πλέον και ισχυροποιείται στην αγορά, κυρίως από την πλευρά των καταναλωτών, και αφορά τη στήριξη των ελληνικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά. 

Εκατοντάδες προϊόντα, ιδιαίτερα στον κλάδο των τροφίμων, φέρουν στις συσκευασίες τους τη σήμανση «ελληνικό προϊόν» και την ελληνική σημαία για την πιστοποίηση της εθνικότητάς τους. Με ελάχιστες εξαιρέσεις όπου η αλήθεια είναι προφανής, υπάρχει ο κίνδυνος της παραπλάνησης των καταναλωτών.

Το συγκεκριμένο νομοθέτημα επιχειρεί να βάλει τάξη στην εκδηλούμενη άναρχη συμπεριφορά πολλών ελληνικών επιχειρήσεων, να προφυλάξει τους καταναλωτές από την προφανή παραπλάνηση και παράλληλα να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί η ελληνικότητα πολλών αξιόλογων ελληνικών προϊόντων.

Παρόμοια τάση - που αναδεικνύεται με όρους «εθνικισμού των αγορών» -, ύστερα από την εκδήλωση της κρίσης το 2008, καταγράφεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της περιόδου.

«Το Βήμα» αποκαλύπτει τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου :


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου