Κίνα: Η BGI το μεγαλύτερο κέντρο κλωνοποίησης γουρουνιών

Σε μαζική παραγωγή κλωνοποιημένων γουρουνιών επιδίδεται εργοστάσιο στην Κίνα. Η εταιρεία BGI είναι σήμερα το μεγαλύτερο κέντρο κλωνοποίησης χοίρων στον κόσμο. Το BBC επισκέφθηκε το εργοστάσιο στη νότια Κίνα. Το πρώτο υπόστεγο περιέχει 90 ζώα καθένα από τα οποία κυοφορεί έναν κλώνο. Πολλά από τα ζώα αυτά είναι και τα ίδια κλωνοποιημένα.

Η BGI παράγει 500 κλωνοποιημένα γουρούνια τον χρόνο καθώς η Κίνα εκμεταλλεύεται την επιστήμη σε βιομηχανική κλίμακα. Ο απεσταλμένος του BBC παρακολούθησε πώς γίνεται η διαδικασία. Μια αίθουσα λειτουργεί ως χειρουργείο όπου ένα θηλυκό ζώο είναι υπό αναισθησία στο χειρουργικό τραπέζι. Φοράει μάσκα οξυγόνου στη μουσούδα ενώ μπλε πλαστικές σακούλες καλύπτουν τις οπλές του.

Δυο τεχνικοί τοποθετούν ένα εργαλείο με οπτικές ίνες για να εντοπίσουν την μήτρα του ζώου. Ενας συνάδελφός τους φέρνει έναν μικρό δοκιμαστικό σωλήνα από το ψυγείο. Περιέχει τις βλαστοκύστες, δηλαδή τα έμβρυα στο πρώτο στάδιο που ετοιμάστηκαν στο εργαστήριο και πρόκειται να εμφυτευτούν στο ζώο. Η ομάδα πραγματοποιεί δυο εμφυτεύσεις την ημέρα. Το ποσοστό επιτυχίας φθάνει το 70-80%.

Σε άλλο υπόστεγο φιλοξενούνται τα νεογέννητα γουρουνάκια δίπλα στις μαμάδες τους για να θηλάζουν. Λάμπες θερμότητας κρατούν την αίθουσα ζεστή. Ορισμένα από τα ζώα είναι κλώνοι κλώνων. Τα περισσότερα έχουν τροποποιηθεί γενετικά.

Στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν τα γουρούνια για να δοκιμάσουν νέα φάρμακα. Επειδή μοιάζουν γενετικά με τους ανθρώπους, μπορούν να χρησιμεύσουν στον τομέα αυτό. Η τροποποίηση των γονιδίων τους τους προσδίδει χαρακτηριστικά που βοηθούν στη διαδικασία.

Από μια φουρνιά ιδιαίτερα μικρών σε μέγεθος γουρουνιών έχει αφαιρεθεί το γονίδιο της ανάπτυξης γι' αυτό σταμάτησαν να μεγαλώνουν ενός έτους. Άλλων το DNA τροποποιήθηκε για να γίνουν πιο επιρρεπή στη νόσο Αλτσχάιμερ.  

Στα γραφεία της BGI μια σειρά από τεχνικούς είναι σκυμμένοι πάνω από μικροσκόπια. Η καινοτομία της εταιρείας συνίσταται στο εξής : έχει αντικαταστήσει τα ακριβά μηχανήματα με ανθρώπους. Η μέθοδος ονομάζεται «χειροποίητη κλωνοποίηση» και αποσκοπεί στην ενίσχυση της ταχύτητας και της ευκολίας.

«Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε κλωνοποιήσεις σε πολύ μεγάλη κλίμακα: 30 ως 50 άτομα που εργάζονται ταυτόχρονα αρκούν για το εργοστάσιο κλωνοποίησης» εξηγεί ο επικεφαλής επιστήμονας Δρ Γιουτάο Ντου.  

Η έκφραση «εργοστάσιο κλωνοποίησης» περιέχει κάτι από επιστημονική φαντασία. Το BGI δεν είναι μόνο το μεγαλύτερο κέντρο κλωνοποίησης στον κόσμο, είναι και το μεγαλύτερο κέντρο εύρεσης της γονιδιακής αλληλουχίας.

Ο διευθυντής του εργοστασίου Ουάνγκ Τζουν εξηγεί ότι η καντίνα του εργοστασίου χρησιμοποιείται ως δοκιμαστήριο για μερικά από τα προϊόντα του εργαστηρίου. «Ότι έχει ωραία γεύση επιλέγεται για να βρεθεί η γονιδιακή του αλληλουχία». «Πρέπει να γνωρίζουμε τι υπάρχει στα γονίδια του είδους αυτού».

Η καλή γεύση αποτελεί το ένα κριτήριο. Άλλο είναι η βιομηχανική χρήση, για παράδειγμα στον τομέα της υγείας, ενώ ένα τρίτο κριτήριο είναι αν είναι χαριτωμένο. «Πρέπει να βρεθεί η γονιδιακή αλληλουχία οτιδήποτε έχει όμορφη εμφάνιση πάντα, πολική αρκούδα, πιγκουίνος. Είναι σαν να ψηφιοποιούμε όλα τα εκπληκτικά είδη», λέει ο Τζουν.

Πηγή : tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου