Θετική η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) σε σχέση με την ασπαρτάμη.

Επανεξετάζοντας την ασφάλεια της χρήσης της ασπαρτάμης σαν γλυκαντική ουσία στα τρόφιμα, η EFSA για ακόμη μια φορά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση από το γενικό πληθυσμό και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για αλλαγή της ισχύουσας Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (ΑΗΠ). (40mg/Kg σωματικού βάρους).


Όπως σημειώνει στη σχετική ανακοίνωσή της η EFSA : «Η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων και τις Πηγές Θρεπτικών Συστατικών που προστίθενται στα Τρόφιμα (ANS Panel), έχει λάβει υπόψη της όλη τη διαθέσιμη πληροφορία και κατόπιν διεξοδικής ανάλυσης, κατέληξε ότι η υπάρχουσα Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI) των 40mg ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα είναι ασφαλής για το γενικό πληθυσμό. Η τιμή αυτή δεν ισχύει για τα άτομα που πάσχουν από τη μεταβολική κατάσταση φαινυλκετονουρία (PKU) τα οποία πρέπει να ακολουθούν αυστηρά δίαιτα χαμηλή σε φαινυλαλανίνη (ένα αμινοξύ που περιέχεται σε πρωτεΐνες)».

Τα παραπάνω υπήρξαν το αποτέλεσμα της διεξοδικής αξιολόγησης των επιστημονικών ερευνών για την ασπαρτάμη, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προγραμματισμένης διαδικασίας επαναξιολόγησης που γίνεται για όλα τα πρόσθετα στα τρόφιμα, των οποίων η χρήση είχε επιτραπεί πριν από τον Ιανουάριο του 2009.

Η απόφαση επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζαμε και αυτό που μας έλεγαν τα επιστημονικά δεδομένα: ότι, ως ένα από τα πιο συστηματικά μελετημένα συστατικά στον κόσμο, η ασπαρτάμη είναι ασφαλής, όπως έχει επανειλημμένως επιβεβαιωθεί από οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αλλά και την ίδια την EFSA.

Η Γνωμοδότηση της EFSA για την επαναξιολόγηση της ασπαρτάμης ως πρόσθετου τροφίμων είναι διαθέσιμη στο   :

*** Διαβάστε επίσης αναλυτικά για την ασπαρτάμη στο ισότοπο του ΕΦΕΤ :
http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/consumers/food_security/consumers_info/aspartami

πηγή : EFSA – diatrofi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου