ΦΑΓΕ : Ψάχνει λύσεις εν περίοδο κρίσης...

Έξω πάμε καλά λένε στη ΦΑΓΕ και δικαιολογημένα. Οι πωλήσεις στις χώρες που δραστηριοποιείται η μεγαλύτερη ελληνική γαλακτοβιομηχανία αυξάνονται συνεχώς. Ο «σφετεριστής» του ελληνικού γιαουρτιού Τούρκος «Chobani» είδε κόκκινη κάρτα από βρετανικό δικαστήριο μετά από προσφυγή της ΦΑΓΕ.

Μέσα όμως τα πράγματα δεν πάνε το ίδιο καλά. Μόνο στο τρίτο τρίμηνο του 2013 οι πωλήσεις της αν και αυξήθηκαν σε όγκο κατά 6% στις ΗΠΑ, 33,5% στην Ιταλία και 18,8% στη Μεγάλη Βρετανία, στην Ελλάδα υποχώρησαν 4% (4,3% σε αξία), ενώ στο δεύτερο τρίμηνο είχαν μειωθεί κατά 10,7%.


Γι' αυτή την «αιμορραγία» στις πωλήσεις στην ελληνική αγορά, ο Γιάννης και ο Κυριάκος Φιλίππου ψάχνουν «γιατρειά» ώστε να επανέλθει η ΦΑΓΕ στην κερδοφορία αλλά και να κερδίσει το χαμένο έδαφος στα μερίδια αγοράς. Έτσι, τα αδέλφια Φιλίππου αποφάσισαν να επανατοποθετήσουν τα προϊόντα τους στα ράφια των καταστημάτων της αλυσίδας Μαρινόπουλου, μετά από απουσία ενός και πλέον χρόνου.

Όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, η ενέργεια αυτή της διοίκησης της ΦΑΓΕ, θα λειτουργήσει θετικά για την εταιρία, αφού θα επανατοποθετηθεί στα ράφια της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανεμπορίου στη χώρα.

Η απόφαση για επιστροφή στα σούπερ μάρκετ του Μαρινόπουλου, ήταν η πιο πρόσφατη «ένεση» στην προσπάθεια τόνωσης της παρουσίας της στην αγορά του γιαουρτιού, στην οποία το μερίδιο της ΦΑΓΕ παρουσίασε «ελεύθερη πτώση». Αν και παρέμεινε πρωταγωνίστρια, εντούτοις το μερίδιό της έσπασε το φράγμα του 20%, αλλά προς τα κάτω.

Μετρήσεις του 2013 της δίνουν μερίδιο αγοράς της τάξεως του 19% από 24% που ήταν το 2011, ποσοστό μάλιστα που απέχει σχεδόν 20% από αυτό που διαχειριζόταν πριν από μια δεκαετία περίπου, όταν φιγουράριζε στο 47%.

Στελέχη της ΦΑΓΕ δεν απέκλεισαν για την πτώση των πωλήσεων στην Ελλάδα, να ευθύνεται εν μέρει και η απόφαση της μεταφοράς της έδρας της εταιρίας στο Λουξεμβούργο. Θεωρούν δηλαδή ότι οι Έλληνες γύρισαν την πλάτη στην μεγαλύτερη ελληνική γαλακτοβιομηχανία, όχι μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά και για λόγους... πατριωτισμού. Γι' αυτό και ποντάρουν αρκετά στην επιστροφή στα ράφια του Μαρινόπουλου, ακόμα και για λόγους ψυχολογικούς.

Περικοπές

Η πτώση των πωλήσεων στην Ελλάδα, η σημαντική άνοδος της τιμής του γάλακτος, πάνω από 21,4% στην Ελλάδα και 25,4% στις ΗΠΑ, η αύξηση των γενικών και διοικητικών εξόδων και η αύξηση των χρηματοοικονομικών εξόδων, οδήγησε σε ζημιές 11,6 εκατ. δολαρίων στο εννεάμηνο του 2013, από καθαρά κέρδη 101,9 εκατ. δολ. που είχε εμφανίσει η εταιρία το εννεάμηνο του 2012.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι στο εννεάμηνο του 2013 οι πωλήσεις της ΦΑΓΕ κατέγραψαν άνοδο 3,3% με αποτέλεσμα να ανέλθουν στα 431,5 εκατ. δολ. από 417,7 εκατ. δολ. το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο πριν. Γι' αυτό οι αδελφοί Φιλίππου, επιμένουν στο σχέδιο των γενναίων περικοπών, που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013 και συνεχίζεται, παρά τις... αναταράξεις σε επίπεδο ομαλής λειτουργίας της παραγωγής. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, η ΦΑΓΕ προχώρησε σε μείωση 20% των μισθών των εργαζομένων, έχοντας απολύσει τα τελευταία τρία χρόνια 200 από αυτούς. Παράλληλα από πέρυσι, έχει επιβάλλει καθεστώς τετραήμερης εκ περιτροπής εργασίας στη μονάδα που διατηρεί στο Αμύνταιο.

Παρά τις γενναίες αυτές περικοπές πάντως, η ΦΑΓΕ δεν κατάφερε να αποφύγει την ανατροπή των κερδών με ζημιές στο εννεάμηνο του 2013. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σκέψη να περιοριστούν τα έξοδα σε επίπεδο αμοιβών των στελεχών, αλλά και να υπάρξει σημαντικός περιορισμός άλλων διοικητικών εξόδων.

Σε επίπεδο εργαζομένων, όπως λένε οι πληροφορίες, οι αδελφοί Φιλίππου δεν προτίθενται να επιφέρουν κι άλλες αλλαγές, γιατί θέλουν να αποφύγουν τις παρενέργειες από μια τέτοια απόφαση, όπως είχε συμβεί το καλοκαίρι. Δηλαδή να υπάρξουν απεργιακές κινητοποιήσεις, που θα οδηγήσουν στο «πάγωμα» της παραγωγής, κάτι που σ' αυτή την περίοδο θα απέβαινε εξαιρετικά ζημιογόνο για την ΦΑΓΕ.

Οι μάχες εκτός συνόρων

Στο εξωτερικό η ΦΑΓΕ μπορεί να πηγαίνει καλά, όμως δίνει σκληρές μάχες για να επικρατήσει, χωρίς ωστόσο να τις κερδίζει όλες. Στα θετικά συμπεριλαμβάνεται η δικαίωση από δικαστήριο της Μεγάλης Βρετανίας, στην προσφυγή που είχε καταθέσει κατά της τουρκικής «Chobani» για το «Greek yogurt», σύμφωνα με την οποία για να ονομάζεται κάποιο ελληνικό γιαούρτι, πρέπει να παρασκευάζεται στην Ελλάδα.

Θετική επίσης εξέλιξη είχε για την ΦΑΓΕ η μακροχρόνια διαμάχη που είχε με την αμερικανική General Mills για την εμπορική χρήση του όρου «Total» στην αγορά των ΗΠΑ.Στην αμερικανική αγορά πάντως τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά. Η Danone, που μετά από προσφυγή των αδελφών Γιάννη και Κυριάκου Φιλίππου είχε υποχρεωθεί να αποσύρει από τα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Μεγ. Βρετανία, όλες τις συσκευασίες του γιαουρτιού Danio, που ανέγραφαν «ελληνικό γιαούρτι» παίρνει το... αίμα της πίσω στις ΗΠΑ. Εκεί η Danone, εκτόπισε από τη δεύτερη θέση την ΦΑΓΕ, ελέγχοντας πλέον μερίδιο 29%, με την ελληνική γαλακτοβιομηχανία να περιορίζεται στην τρίτη θέση, ελέγχοντας μόλις το 17% της αγοράς στην οποία κυρίαρχος είναι ο Τούρκος «Chobani», σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.


http://www.dealnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου