Τέλος το "Φρέσκο" έρχεται το "Γάλα Ημέρας"

Την καθιέρωση ενός νέου τύπου γάλακτος του οποίου η διάρκεια ζωής θα είναι μικρή και θα χαρακτηρίζεται ως «Γάλα της Ημέρας» προτείνει ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης. 

Η πρόταση του περιφερειάρχη έρχεται με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος. Με το γάλα της «Ημέρας», ο ίδιος πιστεύει ότι θα προστατευτεί η ποιότητα και η τοπική παραγωγή. Με την καθιέρωση του νέου τύπου, στην αγορά θα διακινούνται τρεις κατηγορίες: γάλα ημέρας διάρκειας 2-3 ημερών, γάλα φρέσκο για περισσότερες ημέρες βάσει της σχετικής νομοθεσίας και γάλα μακράς διάρκειας.


Σε ότι αφορά το γάλα αναλυτικότερα η πρόταση που φέρεται να βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση είναι η ακόλουθη :

>Καθιέρωση ειδικής κατηγορίας παστεριωμένου γάλακτος το οποίο θα συλλέγεται και θα συσκευάζεται εντός 24 ωρών με διάρκεια ζωής συνολικά δύο ημερών. Το γάλα αυτό εκτιμάται ότι θα ωφελήσει τις μικρές συνεταιριστικές γαλακτοβιομηχανίες, οι οποίες θα μπορούν να πωλούν στις τοπικές κοινωνίες με συγκριτικό πλεονέκτημα. Στην κατηγορία αυτή, πάντως, δεν αποκλείεται να δραστηριοποιηθούν και μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες, λανσάροντας το προϊόν αυτό ως υψηλής προστιθέμενης αξίας.

>Κατάργηση της διάρκειας ζωής των πέντε ημερών για το παστεριωμένο γάλα και απαλοιφή του χαρακτηρισμού «φρέσκο». Οι εγχώριες γαλακτοβιομηχανίες θα αυτοδεσμεύονται για τη διάρκεια ζωής του παραγόμενου προϊόντος γάλακτος, με βάση τη χρησιμοποιούμενη σε κάθε μονάδα τεχνολογία και μέθοδο παστερίωσης. Η Ελλάδα θα εναρμονισθεί με την πρακτική των ευρωπαϊκών χωρών και οι καταναλωτές θα έχουν πολλές επιλογές για την αγορά παστεριωμένου γάλακτος όχι μόνο πέντε, αλλά και επτά και οκτώ και εννέα ημερών.

Η αλλαγή αυτή θα μειώσει το κόστος των επιστροφών για την εγχώρια γαλακτοβιομηχανία, ενώ από την άλλη θα επιτρέψει τις εισαγωγές γάλακτος, οδηγώντας σε μείωση των τιμών. Σήμερα στην ελληνική αγορά υπάρχουν 17 προϊόντα με διάρκεια ζωής τις 5 ημέρες, κανένα προϊόν με διάρκεια ζωής από 6 έως 15 ημέρες, έξι προϊόντα από 15-40 ημέρες και 17 προϊόντα με διάρκεια από 40 ημέρες και άνω.

>Απονομή του ελληνικού σήματος στις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες που χρησιμοποιούν ελληνικό γάλα ως πρώτη ύλη και πληρούν μια σειρά επιπλέον προδιαγραφών. Η σχετική διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Διατροφική αξία

«Το γάλα, είτε είναι 5 ημερών είτε είναι 10 ημερών, δεν έχει καμία διαφορά ως προς τη διατροφική αξία». Αυτό επισημαίνει μιλώντας στην «Κ» ο κ. Γιάννης Ζαμπετάκης, επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τονίζοντας ότι το σύστημα των πέντε ημερών που καθιερώθηκε στην Ελλάδα είναι για να προστατεύει μια κλειστή αγορά.

Ανάμεσα σε παστεριωμένο γάλα και σε ένα υψηλής παστερίωσης, επίσης δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές ως προς τη διατροφική αξία. Οπως μας εξηγεί, οι διαφορές εντοπίζονται στη γεύση, στο χρώμα, αλλά είναι αμελητέες ως προς τη διατροφική αξία. Επιπλέον, το υψηλής παστερίωσης δεν μουχλιάζει. «Είναι θέμα του καταναλωτή εάν θα αγοράσει ένα γάλα με πιο έντονη γεύση, όπως είναι το παστεριωμένο», τονίζει ο κ. Ζαμπετάκης.

Το FOOD-ISIMO ήταν από τα πρώτα site/blog που ασχολούνται με τα τρόφιμα που σας είχε ενημερώσει σχετικά με τις προθέσεις των υπευθύνων.

Αλλαγές στην πώληση γάλακτος και ψωμιού από Γενάρη - Αλλαγές εν όψη σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης


Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους πίνουμε το γάλα είναι το ασβέστιο. Σύμφωνα με τον κ. Ζαμπετάκη, το ασβέστιο απορροφάται το ίδιο από τον οργανισμό είτε καταναλώνουμε γάλα πέντε ημερών είτε δέκα ημερών είτε υψηλής παστερίωσης. Σημειώνεται ότι ο χαρακτηρισμός «φρέσκο» δεν αναγνωρίζεται από την κοινοτική νομοθεσία ως ισχυρισμός υγείας ή διατροφής.

Πηγή : Καθημερινή (ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ)

 kathimerini.gr arouraios.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου