Η ΔΕΛΤΑ εξαγόρασε με 4,5 εκ. ευρώ το 43% της ΜΕΒΓΑΛ

Με καθυστέρηση περίπου 3,5 ετών το deal μεταξύ ΔΕΛΤΑ και ΜΕΒΓΑΛ φαίνεται πως μπαίνει στην τελική ευθεία του, αλλάζοντας τα δεδομένα στον εγχώριο κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας.

Όπως ανακοινώθηκε χθες, η ΔΕΛΤΑ Τροφίμων η οποία ανήκει στη Vivartia του ομίλου MIG υπέγραψε προσύμφωνο για την εξαγορά του 43% της ΜΕΒΓΑΛ από την οικογένεια Παπαδάκη - Χατζηθεοδώρου, αποκτώντας έτσι τον έλεγχο της εταιρείας, αφού πλέον το ποσοστό της έφθασε στο 57,8%. Παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η ΜΕΒΓΑΛ, πρόκειται για μια υπολογίσιμη δύναμη στον κλάδο και με σημαντική παρουσία στην αγορά της Βορείου Ελλάδος, όπου έχει μερίδιο άνω του 20%.


Σύμφωνα με στοιχεία της IRI, πέρυσι το μερίδιο της ΜΕΒΓΑΛ στο φρέσκο γάλα διαμορφώθηκε στο 11,1% (με τη ΔΕΛΤΑ να έχει 36,9%) και στο παστεριωμένο στο 2,1% (με 17,6% της ΔΕΛΤΑ), ωστόσο ιδιαίτερη δυναμική παρουσιάζει το γιαούρτι αλλά και η φέτα.

Αύξηση εξαγωγών

Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών της το 2013 κάλυψε μέρος της συρρίκνωσης της εγχώριας ζήτησης, με τον τζίρο της να υποχωρεί στα 150 εκατ. ευρώ (από 173 εκατ. το 2012 και 186 εκατ. το 2011) και τις ζημιές να φθάνουν την τριετία 2010-2012 τα επίπεδα των 8,1 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι συνέργειες για τη νέα εταιρεία που δημιουργείται θα είναι μεγάλες και ιδιαίτερα σε αγορές του εξωτερικού, όπως είναι οι βασικές κεντροευρωπαϊκές, οι ΗΠΑ (λόγω της μεγάλης ανάπτυξης που γνωρίζει το γιαούρτι) και η Ρωσία. Οι όροι, ωστόσο, του συγκεκριμένου deal σήμερα είναι πολύ διαφορετικοί απ' ό,τι το φθινόπωρο του 2010.

Η πολυετής ύφεση στη χώρα και η σημαντική κάμψη της κατανάλωσης δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα και στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας, με αρκετές εταιρείες να συσσωρεύουν μεγάλες ζημιές.

Η ΜΕΒΓΑΛ ήταν μία από αυτές, μη μπορώντας να ανταποκριθεί επαρκώς στις υποχρεώσεις της προς τράπεζες, προμηθευτές, παραγωγούς αλλά και τους εργαζομένους της.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το τίμημα για το 43% της ΜΕΒΓΑΛ διαμορφώθηκε στα 4,5 εκ. ευρώ, αντί των 57 εκ. που ήταν την 1η Σεπτεμβρίου 2010 όταν είχε ανακοινωθεί η πρώτη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Μάλιστα οι καθαρές εκροές από τα ταμεία της MIG δεν θα ξεπεράσουν τα... 700.000 ευρώ, καθώς η ΜΕΒΓΑΛ θα πρέπει να εξοφλήσει υποχρεώσεις ύψους 3,8 εκατ. ευρώ που έχει προς τη ΔΕΛΤΑ.

Ακόμη η ΜΕΒΓΑΛ θα πρέπει να εξοφλήσει μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο που αναμένεται να χορηγηθεί από τις δανείστριες τράπεζες στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Σημειώνεται ότι ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας έφθανε το 2012 τα 73 εκατ. ευρώ.

Παράγοντες του κλάδου θεωρούν ότι με αυτό το deal και με τις «ευλογίες» των πιστωτριών τραπεζών αποφεύχθηκε το «λουκέτο» στη ΜΕΒΓΑΛ, από τη στιγμή που η βορειοελλαδίτικη βιομηχανία δεν μπορούσε να βρει κάποιον άλλο στρατηγικό επενδυτή, είτε από τον κλάδο είτε από τα λεγόμενα distress funds.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου