Οι Νεάντερταλ έτρωγαν και λαχανικά...!

Η μελέτη κοπράνων μπορεί να μην είναι το πιο ελκυστικό ερευνητικό αντικείμενο, είναι όμως μοναδικής επιστημονικής σημασίας όταν τα εν λόγω περιττώματα είναι σε μορφή απολιθώματος και έχουν ηλικία άνω των 50.000 ετών.

Το συμπέρασμα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση  Plos One, είναι ότι οι Νεάντερταλ είχαν συμπεριλάβει στην διατροφή τους τα λαχανικά. Η περιοχή Ελ Σαλτ στο Αλικάντε της Νότιας Ισπανίας ήταν χώρος κατοίκησης των Νεάντερταλ και έχει δώσει πολύτιμες πληροφορίες στην παλαιοντολογική έρευνα, αποκαλύπτοντας πολυάριθμες εστίες φωτιάς, πέτρινα εργαλεία και απολιθώματα ανθρώπων και ζώων.

Η στρώση ιζημάτων που θεωρήθηκε από τους επιστήμονες ότι περιλαμβάνει απολιθώματα κοπράνων των Νεάντερταλ αναλύθηκε σε εργαστήριο του αμερικανικού ΜΙΤ.

Σε αυτήν εντοπίστηκε κοπροστανόλη, λιπίδιο που προέρχεται από τον μεταβολισμό της χοληστερόλης – ένδειξη του ευρέως γνωστού γεγονότος ότι οι Νεάντερταλ ήταν κρεατοφάγοι. Στα ίδια δείγματα εντοπίστηκε στιγμαστανόλη 5Β, ουσία που προκύπτει από τον μεταβολισμό φυτικών ουσιών.

Οι Νεάντερταλ, που εξαφανίστηκαν πριν από 30.000 χρόνια, με την επικράτηση των ανατομικά σύγχρονων ανθρώπων, έτρωγαν, εκτός από ψητά κρέατα, και ξηρούς καρπούς, βολβούς και διάφορα είδη βατόμουρων.

Προηγούμενες μελέτες είχαν εντοπίσει μικροϋπολείμματα ξηρών καρπών και φυτών στις οδοντοστοιχίες τους. Όμως το στοιχείο αυτό δεν οδηγούσε με απόλυτη βεβαιότητα στη διατροφή, δεδομένου ότι οι Νεάντερταλ, που πρωτοεμφανίστηκαν πριν από 250.000 χρόνια, χρησιμοποιούσαν τα δόντια τους ως εργαλεία και θα μπορούσαν να δαγκώνουν ή να μασούν φυτική ύλη χωρίς να την καταναλώνουν.

Τακτικά γεύματα

«Είναι τα μόνα στοιχεία από απολιθώματα που μας δίνουν ευθεία ένδειξη της πέψης και των τακτικών γευμάτων των προγόνων μας» είπε η γεωαρχαιολόγος του ΜΙΤ και του Πανεπιστημίου της Λα Λαγκούνα, Αϊνάρα Σιστιάγκα.

Παλαιότερη μελέτη σε σπηλιά των Νεάντερταλ στο Γιβραλτάρ είχε δείξει ότι οι εκπρόσωποι του είδους που υποχρεώθηκαν να ζήσουν δίπλα στη θάλασσα κατανάλωναν ακόμη και οστρακοειδή και θαλάσσια κήτη.

Ο Ρότζερ Σάμονς, καθηγητής γεωβιολογίας στο ΜΙΤ, τόνισε ότι η ικανότητα των Νεάντερταλ να σιτίζονται με διαφορετικές τροφές μπορεί να βοήθησε στην επιβίωσή τους. «Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όλους τους λόγους για τους οποίους η ανθρωπότητα κατόρθωσε να κυριαρχήσει στον πλανήτη με τον τρόπο που κυριάρχησε» είπε ο Σάμονς. «Ενα μεγάλο κομμάτι έχει σχέση με την προοδευτική βελτίωση της διατροφής».

Οι Νεάντερταλ είναι το κοντινότερο προς το δικό μας είδος, τον homo sapiens, ο οποίος μετανάστευσε στην Ευρώπη με τα πόδια από την Αφρική και αναμείχθηκε με τους Νεάντερταλ προτού εξαφανιστούν.


Πηγή : kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου