Αύξηση 23% στις εξαγωγές ροδάκινων

Μόνο συμπίεση των τιμών παραγωγού ροδάκινων διαπιστώνει το υπουργείο Ανάπτυξης, αφού όπως ειπώθηκε σε σύσκεψη την Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου, αυξημένες είναι οι ελληνικές εξαγωγές ροδάκινων σε σχέση με πέρυσι παρά το ρωσικό εμπάργκο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας, οι εξαγωγές ροδάκινων εφέτος, μέχρι αυτή την ώρα, ανέρχονται σε 141.000 τόνους, έναντι 112.000 τόνων πέρυσι, ενώ μόνο 1.000 τόνοι έχουν οδηγηθεί στο πρόγραμμα εσωτερικής κατανάλωσης. Καταγράφεται δηλαδή αύξηση 23,3%. «Το γεγονός αυτό μας δημιουργεί αισιοδοξία και για τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα που κατευθύνονταν μαζικά στη Ρωσική αγορά» σημείωσε ο κ. Μηταράκης.
Παρ' όλα αυτά όμως, τα έσοδα των ροδακινοπαραγωγών φαίνεται ότι θα είναι μειωμένα, καθώς η ρωσο-ουκρανική κρίση επιτείνει την πίεση στις τιμές που καταγράφεται από την αρχή του 2014.

Τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εξωτερικών προκειμένου να δώσουν διέξοδο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα θα επιδιώξουν την υπογραφή, εντός του 2014, συμβάσεων αλληλο-αναγνώρισης με χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και η Κορέα.
Πέραν των ροδάκινων η κρίση, αλλά και γενικότερα η κατάσταση που επικρατεί στη ρωσική αγορά με τη μεγάλη πτώση της τιμής στο ρούβλι έναντι του ευρώ, έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις εξαγωγές ελληνικής γούνας, ενώ μειωμένη είναι και προσέλευση Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα από 1,3 εκατ. πέρυσι σε 1,2 εκατ. φέτος.
Νομοσχέδιο για διευκόλυνση των εξαγωγών
Στο μεταξύ, σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου από το υπουργείο Ανάπτυξης το προσχέδιο νόμου για να μειωθεί περαιτέρω η γραφειοκρατία για τις εξαγωγές.
Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Εξωστρέφειας, τον ερχόμενο μήνα ξεκινά η λειτουργία του ηλεκτρονικού πιστοποιητικού για τις εξαγωγές, ενώ γνωστοποιήθηκε ότι σε σχέση με τον στόχο της κυβέρνησης να μειωθεί ο χρόνος των εξαγωγών κατά 50% και κατά 20% το κόστος, το 2013 επιτεύχθηκε μείωση 17% του χρόνου για τις εξαγωγές και 7,8% σε ό,τι αφορά το κόστος.
Σε ό,τι αφορά το συνολικό μέγεθος των εξαγωγών εκτιμάται ότι θα παραμείνουν σταθερές φέτος σε σχέση με το 2013 στα 27 δισ. ευρώ.
Γιουρουκέλη Μαρία ~ agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου