Η καθημερινή κατανάλωση φρούτων μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Η κατανάλωση φρούτων κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακού νοσήματος έως 40%, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανο-κινεζική επιστημονική έρευνα. Όσο περισσότερα φρούτα τρώνε καθημερινά οι άνθρωποι, τόσο ο καρδιαγγειακός κίνδυνος μειώνεται.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Χουεϊντόνγκ Ντου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Βαρκελώνη, μελέτησαν επί επτά χρόνια στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην Κίνα, οι οποίοι δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. 

Οι καρδιαγγειακές νόσοι (εμφράγματα, εγκεφαλικά κ.α.) είναι η κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα ότι ο τρόπος ζωής και ειδικότερα η υγιεινή διατροφή παίζουν καθοριστικό ρόλο για τον βαθμό κινδύνου. Αντίθετα με τις δυτικές χώρες όπου είναι πιο συνηθισμένα τα εμφράγματα, στην Κίνα υπερτερούν τα εγκεφαλικά (ισχαιμικά και αιμορραγικά).


Η νέα μελέτη έδειξε ότι, σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν καθόλου φρούτα, όσοι έτρωγαν κάθε μέρα (κατά μέσο όρο μιάμιση μερίδα ή 150 γραμμάρια), είχαν μειωμένο καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 15% για έμφραγμα, 25% για ισχαιμικό εγκεφαλικό και 40% για αιμορραγικό εγκεφαλικό. Επίσης οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν πολλά φρούτα, είχαν σημαντικά χαμηλότερη πίεση αίματος (συστολική και διαστολική). 

Το πλήρες τηλεγράφημα του Π. Δρακόπουλου στη συνδρομητική ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή : Αθηναικό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ~ http://www.amna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου