Νέα μελέτη για το Γάλα έρχεται να μας βάλει σε σκέψεις...

Νέα μελέτη αμφισβητεί τη θετική επίδραση του γάλακτος στα οστά αλλά και γενικότερα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Το γάλα θεωρείται παραδοσιακά το ιδανικό “δυναμωτικό” για τα οστά μας. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal έρχεται να ανατρέψει την παγιωμένη αυτή θεωρία. Από πολλούς χαρακτηρίζεται ως αιρετική αλλά μία πιο προσεκτική ανάλυση των δεδομένων (που θα σας παραθέσω και στη συνέχεια του άρθρου) μας βάζει σε σκέψεις καθώς πληθαίνουν οι έρευνες από διάφορους φορείς που αμφισβητούν την θετική επίδραση που έχει το γάλα στον οργανισμό μας.

*Ως Γάλα έχει παγιωθεί να εννοείται το αγελαδινό! Σημείωση ότι στην Ελλάδα σύμφωνα με τον καθηγητή κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κο Αμβροσιάδη (σε πρόσφατη ομιλία του στο πλαίσιο της έκθεσης meat days 2014 – 1η Νοεμβρίου), μόνο το 12,5%  του αγελαδινού κρέατος είναι ελληνικής προέλευσης (δηλαδή κρέας που παράγεται, μεγαλώνει, εκτρέφεται και σφάζεται στην Ελλάδα) και το 12,5% είναι ελληνικής εκτροφής  (δηλαδή κρέας που προέρχεται από αγελάδες που εισάγονται στην Ελλάδα όταν είναι μοσχαράκι, εκτρέφεται στην Ελλάδα τουλάχιστον για 5 μήνες και σφάζεται στην Ελλάδα).

Το υπόλοιπο 75% το εισάγουμε με ότι αυτό συνεπάγεται (πχ για εμένα εδώ μπαίνει ο παράγων της παραπλάνησης του καταναλωτικού κοινού περί εντοπιότητας κρέατος πχ σε περιόδους έντονης ζήτησης όπως το Πάσχα, το κατά πόσο φρέσκο γάλα δίνουμε στους καταναλωτές κτλ. Στην παρούσα φάση δε θα ασχοληθώ με την ποιότητα ή το πόσο ασφαλή είναι αυτά τα κρέατα και τα υποπροϊόντα τους…).

Τη νέα μελέτη πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Καρλ Μικάελσον της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουψάλα και τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «British Medical Journal». Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα γαλακτόζης, η οποία προέρχεται από διάσπαση της λακτόζης, δύο μορφών σακχάρου που περιέχονται στο γάλα και οι οποίες, όπως έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες σε πειραματόζωα, αυξάνουν το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό.
Μέχρι σήμερα μια διατροφή πλούσια σε γάλα και γενικά σε γαλακτοκομικά προϊόντα θεωρείται ότι μειώνει την πιθανότητα καταγμάτων λόγω οστεοπόρωσης. Οι σουηδοί επιστήμονες διευκρίνισαν, πάντως, ότι η έρευνά τους διαπίστωσε μια συσχέτιση ανάμεσα στο πολύ γάλα και στον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων και πρόωρου θανάτου και όχι μια άμεση σχέση αιτίας - αποτελέσματος, γι’ αυτό τα απρόσμενα ευρήματά τους πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιφύλαξη, τουλάχιστον προς το παρόν.
Οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 100.000 εθελοντών (61.433 γυναικών και 45.339 ανδρών) και παρακολούθησαν επί χρόνια την πορεία της υγείας τους, διαπιστώνοντας πως όσοι έπιναν πάρα πολύ γάλα δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποστούν κατάγματα σε σύγκριση με όσους δεν υπερέβαιναν το ένα ποτήρι την ημέρα.

Μάλιστα, ειδικά στις γυναίκες η υπερκατανάλωση του γάλακτος συσχετίσθηκε με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος του ισχίου. Ακόμα πιο εκπληκτικό, όμως, είναι το εύρημα πως όσοι έπιναν πάνω από 3 ποτήρια γάλα την ημέρα (κατά μέσον όρο 680 ml γάλακτος), είχαν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους στη διάρκεια της μελέτης που ήταν 20 χρόνια για τις 61.433 εθελόντριες και 11 χρόνια για τους 45.339 εθελοντές.

Και πάλι, ο κίνδυνος αυτός ήταν μεγαλύτερος στις γυναίκες, οι οποίες είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους, κυρίως από καρδιοπάθεια.

Αν και όλα αυτά ακούγονται πολύ ανησυχητικά - γράφει η βρετανική εφημερίδα «Independent» - υπάρχουν μερικά «ψιλά γράμματα» σε αυτή τη μελέτη τα οποία επισημαίνουν και οι ίδιοι οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Uppsala, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής Επιδημιολογίας δρα Καρλ Μίκαελσον.

Κατ’ αρχήν, κατά την έναρξή της οι γυναίκες που συμμετείχαν είχαν ηλικία 39 έως 74 ετών και οι άντρες 45 έως 79 ετών. Συνεπώς, δεν πρέπει να προκαλεί και τόση έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί είχαν πεθάνει 20 και 11 χρόνια αργότερα αντιστοίχως.

Επιπλέον, η συγκεκριμένη ερευνητική εργασία είναι μία «μελέτη παρατήρησης», δηλαδή το είδος της κλινικής μελέτης κατά το οποίο συγκρίνονται οι απαντήσεις που δίνουν οι εθελοντές σε κάποια ερωτηματολόγια με τους ιατρικούς φακέλους τους.

Η «αυτοαναφορά», όμως, μπορεί να μην είναι εντελώς ακριβής, ενώ αυτού του είδους οι συγκρίσεις απλώς αποκαλύπτουν συσχετίσεις και όχι σχέσεις αιτίας-αποτελέσματος. Επιπλέον, οι καθημερινές, μικρές ποσότητες γάλακτος (έως ένα ποτήρι) δεν φάνηκε να είναι ανθυγιεινές - ούτε και η κατανάλωση άλλων γαλακτοκομικών.

Όλα αυτά σημαίνουν πως τα νέα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι το γάλα προκαλεί κατάγματα και καρδιοπάθεια. Ωστόσο, «ασφαλώς το όλο θέμα αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω, για να ξεκαθαριστεί αν και τι ρόλο παίζει το γάλα στον κίνδυνο θανάτου», κατά την δρα Κάθριν-Μέρι Σκούλινγκ, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας & Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου της Πόλης της Νέας Υόρκης (CUNY).

Οι ισχύουσες διατροφικές οδηγίες για γερά οστά συνιστούν καθημερινή κατανάλωση περίπου τριών μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων. Μία μερίδα ισούται με ένα ποτήρι γάλα ή με 30 γραμμάρια κίτρινο τυρί ή με ένα γιαούρτι των 250 ml.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), η συσχέτιση που παρατήρησαν ενδέχεται να εξηγείται από τα υψηλά επίπεδα λακτόζης και γαλακτόζης (είναι δύο είδη σακχάρων) που υπάρχουν στο γάλα.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει πως τα σάκχαρα αυτά αυξάνουν το οξειδωτικό στρες και τη χρόνια φλεγμονή - και η φλεγμονή αποτελεί γενεσιουργό αιτία σε πολλά νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιοπάθειας.

Οι ερευνητές γράφουν ακόμα πως δεν είναι η πρώτη φορά που αμφισβητείται η αξία του γάλακτος για την προστασία από τα κατάγματα, ούτε η πρώτη φορά που η κατανάλωσή του συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Παράγοντες όπως η κατανάλωση αλκοόλ και το σωματικό βάρος παίζουν σημαντικό ρόλο στα νέα ευρήματα.

Είναι γνωστό πως το γάλα αποτελεί εξαιρετική πηγή ασβεστίου (*αν και υπάρχουν τροφές με μεγαλύτερα ποσοστά ασβεστίου και τροφές με καλύτερη απορρόφηση πχ το γιαούρτι) , ωστόσο οι διάφορες μελέτες που έχουν εστιάσει στη συμβολή του στη δομή του σκελετού έχουν καταλήξει άλλοτε σε ασαφή και άλλοτε σε αντικρουόμενα αποτελέσματα.

Παρατηρήσεις και τροφή για σκέψη :

1ον) Η πεποίθηση που κυριαρχεί για το γάλα ξέρεις ότι θεμελιώθηκε στην ελληνική κοινωνία κατά της διάρκεια της κατοχής? Ήταν από τα μόνα προϊόντα διαθέσιμα για να μην πεθάνουμε από την πείνα!
Υγ. Στην Ελλάδα των παππούδων μας ως γάλα θεωρούμε το αιγοπρόβειο και όχι το αγελαδινό (η επίδραση του οποίου στον ανθρώπινο οργανισμό εξετάζεται σήμερα από τους επιστήμονες).

2ον) Πώς εξηγείς ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα ποσοστά των ατόμων που εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη???

3ον) Σύμφωνα με ελληνική και ξένη βιβλιογραφία που μελέτησα όλες αυτές τις ημέρες θα σταθώ σε δύο πράγματα (που είτε κάποιος έχει θετική γνώμη για το γάλα και την κατανάλωσή του είτε αρνητική φαίνεται να είναι κοινά αποδεκτά).

Α) Ο μηχανισμός απορρόφησης Ασβεστίου από τον ανθρώπινο οργανισμό κάπου δείχνει να "χωλαίνει". Το μεγαλύτερο μέρος της φωσφατάσης χάνεται έπειτα της θερμικής επεξεργασίας (όποια κι αν είναι αυτή HTST-LTHT-UHT). Μιας κ μιλάμε σαν ΤΤ όλοι γνωρίζουν το ρόλο της φωσφατάσης στην απορρόφηση του Ca.
Β) Αποτελέσματα πολλών ερευνών σε διάφορες ομάδες ανθρώπων δεν έδειξαν μεταβολή -ώς προς τον παράγοντα "δυνατών/γερών οστών"- μεταξύ όσων κατανάλωναν γάλα κι όσων δεν κατανάλωναν.
Υγ. πολλές από τις έρευνες που λαμβάνουν χώρα διεξάγονται από τις ίδιες τις γαλακτοκομικές εταιρείες. Μην ξεχνάμε όλα όσα έχουν έρθει στο φώς της δημοσιότητας περί καρτέλ στο γάλα.

4ον) Και επειδή ορισμένοι ίσως είναι σκεπτικοί όσον αφορά τον παράγοντα της αξιοπιστίας των πηγών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο (σίγουρα ΔΕΝ είναι όλες έγκυρες μιας κ μας αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας) ας δούμε κι αυτό : 

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο Yale αφού εξέτασαν 34 δημοσιευμένες μελέτες σε 16 χώρες, διαπίστωσαν ότι οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά οστεοπόρωσης "συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Σουηδίας, και της Φινλανδίας" είναι εκείνες στις οποίες οι άνθρωποι καταναλώνουν το περισσότερο κρέας, γάλα και άλλα ζωικά τρόφιμα.

Αυτή η μελέτη επίσης έδειξε ότι οι νέγροι Αφροαμερικανοί, που καταναλώνουν, κατά μέσον όρο, περισσότερα από 1.000 mg ασβεστίου ημερησίως, είναι 9 φορές πιθανότερο να πάθουν κάταγμα ισχίου από ότι οι νέγροι της Αφρικής, των οποίων η καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου είναι μόνο 196 mg. 
Η μελέτη ορόσημο του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που παρακολούθησε 78.000 γυναίκες στη διάρκεια 12 ετών, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που λάμβαναν το περισσότερο ασβέστιο από τα γαλακτοκομικά τρόφιμα είχαν περισσότερα κατάγματα από εκείνες που έπιναν σπάνια γάλα. "Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος καταγμάτων συνδέθηκε με το γαλακτοκομικό ασβέστιο".

5ον) Όσοι είναι από χωριό ας βάλουν δίπλα-δίπλα ένα γάλα του εμπορίου με το γάλα της γιαγιάς σας. Ας δούνε το χρώμα, τη γεύση και να μας εξηγήσουν επιστημονικά γιατί υπάρχει αυτή η ΕΝΤΟΝΗ απόκλιση. Αν χύσετε το γάλα στο νεροχύτη σας (κάτι πολύ απλό) θα δείτε ότι περισσότερο μοιάζει με νερό παρά με γάλα!!

Διαβάστε επίσης :

ΓΑΛΑ : ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΥΘΟ....   

ΓΑΛΑ : Πόσο «Αθώα» τροφή είναι ?

Η αλήθεια για το γάλα ~ http://markos-arthra.blogspot.gr/2013/06/normal-0-false-false-false.html / Ένα από τα πλέον καυστικά άρθρα, δεν συμφωνώ 100% αλλά διαβάστε το και περιμένω τα σχόλιά σας.


Επιμέλεια άρθρου : Σωτήριος Γεώργιος Αντωνίου ~ Τεχνολόγος τροφίμων & Διατροφής (ΑΤΕΙ Αθηνών)
πηγή :  http://food-isimo.blogspot.gr/ // amna.gr - onmed.gr – tovima.gr – ygeia.tanea.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου