Μεσογειακή δίαιτα κατά της παχυσαρκίας

Η μεσογειακή δίαιτα είναι αποτελεσματικότερη μέθοδος στη μάχη κατά της παχυσαρκίας από την καταμέτρηση θερμίδων, επισημαίνουν Βρετανοί γιατροί σε έκθεσή τους στη Μεταπτυχιακή Ιατρική Επιθεώρηση (PMJ), προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Επιπλέον, εκτιμούν ότι είναι πολύ καλύτερη δίαιτα από εκείνη με χαμηλά λιπαρά για την απώλεια βάρους. Οι επίσημες ντιρεκτίβες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) καλούν τους πολίτες να ελέγχουν τη λήψη θερμίδων για να διατηρήσουν το βάρος τους. 
Τον περασμένο μήνα στελέχη του NHS ζητούσαν την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να αντιμετωπιστεί η παχυσαρκία στη χώρα και τα προβλήματα υγείας που πηγάζουν από αυτήν.

Το κύριο άρθρο της PMJ υπεραμύνεται της έμφασης στον έλεγχο των θερμίδων, παράλληλα όμως προειδοποιεί πως οι δίαιτες-εξπρές είναι καταστροφικές! Το σχετικό κείμενο συνυπογράφουν μεταξύ άλλων ο καθηγητής Τέρενς Στίβενσον της Ακαδημίας Βασιλικών Ιατρικών Κολεγίων και ο δρ Μαχιμπέν Μαρουτχάπου, ανώτατο στέλεχος του αγγλικού ΕΣΥ.
Οι γιατροί ασκούν κριτική στη βιομηχανία της απώλειας βάρους, που επικεντρώνεται στον περιορισμό των θερμίδων και όχι στην υγιεινή διατροφή. Προτείνουν τη μεσογειακή διατροφή (φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και λάδι) γιατί θεωρούν ότι είναι ιδανική για τη σωστή απώλεια βάρους και παραθέτουν επιστημονικά στοιχεία για να επιβεβαιώσουν την άποψή τους.
Εμπνευσμένη από την παραδοσιακή κουζίνα χωρών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, η μεσογειακή δίαιτα έχει συνδεθεί επί μακρόν με την καλή υγεία και ειδικά τα πλεονεκτήματα για την καρδιά. Στο άρθρο αναφέρεται, εξάλλου, ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής δίαιτας έπειτα από καρδιακή προσβολή είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματική για τη μείωση των θανάτων απ’ ό,τι οι στατίνες, που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης.
Αρχή από τα νοσοκομεία
Κατά τους συντάκτες του άρθρου, το NHS είναι σε θέση-κλειδί για να δώσει το εθνικό παράδειγμα και να παράσχει υγιεινό φαγητό στα νοσοκομεία, διασφαλίζοντας ότι γιατροί και νοσοκόμες κατανοούν τα στοιχεία. «Δεν θα τολμούσαμε να επιτρέπουμε στους ανθρώπους να πίνουν αλκοόλ ή να καπνίζουν σε οποιοδήποτε ιατρικό περιβάλλον, είναι λοιπόν ακατανόητο να προωθούμε φαγητά και ποτά, τα οποία προκαλούν εξίσου πολλά προβλήματα», εξηγούν οι συντάκτες του άρθρου.

Πηγή : Καθημερινή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου