Απειλείται οικονομικά ο κλάδος της πτηνοτροφίας

Η εξάπλωση της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη απειλεί οικονομικά τον κλάδο της πτηνοτροφίας ειδικά σε χώρες με μικρούς πόρους κοντά στη Μαύρη Θάλασσα και ανατολικά του Ατλαντικού, που αποτελούν οδούς των μεταναστευτικών άγριων πτηνών, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και ο Διεθνής Οργανισμός για την Υγεία των ζώων (ΟΙΕ).

Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Βρετανία επιβεβαίωσαν τον εντοπισμό του ιού H5N8 σε πτηνοτροφικές μονάδες ενώ οι γερμανικές αρχές εντόπισαν τον ιό και σε άγριο πτηνό στο ανατολικό κρατίδιο του Μέκλενμπουργκ – Φορπόρμεν. Όπως ανέφερε ο Γερμανός υπουργός γεωργίας, Κρίστιαν Σμιτ το γεγονός αυτό ενισχύει τις υποψίες ότι τα άγρια πτηνά συνδέονται με τα κρούσματα του υιού Η5Ν8 στη Γερμανία, αλλά και στην Ολλανδία και την Βρετανία. 

Όλα τα γερμανικά κρατίδια, πρόσθεσε ο κ. Σμιτ, θα πρέπει να εξετάσουν στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων το ενδεχόμενο να υποχρεώσουν τους πτηνοτρόφους να κρατήσουν τα πουλερικά τους στους στάβλους. Τόνισε δε ότι η Γερμανία και η Ολλανδία συνεργάζονται στενά με σκοπό να εμποδίσουν μια πιθανή εξάπλωση της γρίπης των πτηνών και να εντοπίσουν την προέλευση του.

Σύμφωνα με την προειδοποίηση που εξήγγειλε ο FAO μαζί με τον OIE το γεγονός ότι τα κρούσματα εντοπίστηκαν στις τρείς ευρωπαϊκές χώρες σε μικρό χρονικό διάστημα τόσο σε άγριο πτηνό όσο και σε πτηνοτροφικές μονάδες υποδεικνύουν ότι τα άγρια πτηνά έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση του ιού.

Για την προστασία των πουλερικών από τον ιό Η5Ν8 σε χώρες υψηλού κινδύνου ο FAO και ο OIE συστήνουν τα εξής:
  1. Αύξηση των προσπαθειών παρακολούθησης για την έγκαιρη ανίχνευση του ιού Η5Ν8 ΚΙ άλλων ιών της γρίπης.
  2. Διατήρηση και περεταίρω ενίσχυση της ικανότητας ταχείας αντίδρασης των κτηνιατρικών υπηρεσιών.
  3. Ενίσχυση μέτρων βιοασφάλειας με ιδιαίτερη έμφαση στην ελαχιστοποίηση επαφής μεταξύ οικόσιτων πουλερικών και άγριων πτηνών.
  4. Ευαισθητοποίηση των κυνηγών κι άλλων ατόμων που μπορεί να έρθουν σε επαφή με την άγρια φύση προκειμένου να παρέχουν έγκαιρη πληροφόρηση για άρρωστα ή νεκρά άγρια πτηνά.
Πηγή : meatplace.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου